Nationale Tuinvogeltelling

Nationale Tuinvogeltelling

Amsterdam 21 december 2022

Op 27, 28 en 29 januari is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Tijdens dit grootste wetenschappelijke project onder burgers roepen Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek burgers op om de vogels in hun tuin te tellen. Deze informatie is erg belangrijk om onze tuinvogels goed in kaart te brengen en daarmee ook beter te kunnen helpen en beschermen.

Naar vogels kijken is ontzettend leuk en goed voor de geest. Daarnaast help je om vogels in kaart te brengen en belangrijke informatie te geven. Het is dus ook nog ontzettend nuttig om te doen. Hoe het werkt lees je hieronder.

Merel

Uw vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hun schikt.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*
  3. Uw telling geeft u op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 30 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

BRON: Vogelbescherming Nederland

Hulpmiddelen

IVN natuureducatie heeft meerdere hulpmiddelen bij het observeren van vogels. Denk aan zoekkaarten en verrekijkers. Kijk op onze website: https://winkel.ivn.nl/vogels/

Tuinvogel

Amsterdam

Vorig jaar deden er ruim 3400 Amsterdammers mee aan de telling. Top 3 in onze stad waren:
De koolmees stond met stipt op nummer 1. Hij is ook een graag geziene gast bij voertafels en pindanetjes. Op nummer 2 stond verrassend genoeg onze vertrouwde huismus. Vroeger een hele algemene gast, maar de laatste jaren wat minder aanwezig. Gelukkig wordt hij weer steeds meer gezien. En op nummer 3 onze groene en luidruchtige exoot, de halsbandparkiet.

Winter

Meer vogels

Wil je meer vogels in je tuin, balkon of omgeving? De winter is hét seizoen om te voeren. Het maakt niet uit of je een tuin hebt, een balkon of dat je gewoon een leuk plekje zoekt in het park of in je straat. Het gebruik van plastic pinda- en vetbolnetjes is inmiddels achterhaald. Het plastic komt in de natuur en dieren kunnen er in verstrikt raken. Het is dus veel beter om een duurzaam voedersysteem te kopen en deze steeds te hergebruiken. Het is goed voor de vogels en wij kunnen er van genieten. Win=win dus. Voor alle producten en tips voor het voeren van vogels kun je kijken op:   https://www.vivara.nl/

Deel deze pagina