Zoogdieren

Mollentelling op 11 en 12 februari 2023

Amsterdam 8 februari 2023

Waarschijnlijk heb je ooit wel een veld met van die zandhoopjes gezien, heb je je wel eens afgevraagd waardoor dat komt? Het komt door dit kleine beestje hier, de mol. De mol is een hele goede graver. Ondanks dat een mol slecht ontwikkelde ogen heeft en maar 13 centimeter lang is, graaft hij met zijn grote dikke poten en scherpe nagels met gemak zijn weg door de aarde.

De kans dat je ooit zelf een mol hebt gezien is best klein, mollen laten zich namelijk niet zo snel zien.

Sinds wanneer is er een landelijke Mollentelling, en waarom ?

De eerste Landelijke mollentelling is in 2019 van start gegaan. Veel mensen deden er toen fanatiek aan mee. In 2019 zijn er veel waarnemingen gedaan, er zijn veel molshopen gespot, maar ook sporen van mollen of zelfs dode mollen. Het is heel erg belangrijk dat dit gebeurt, zo komen we veel meer te weten over de mol.

Wat houdt een Mollentelling in?

Tijdens de mollentelling gaat het niet om het tellen van de mol zelf, het is de bedoeling dat je sporen van de mol telt. Dit kunnen molshopen zijn, maar ook levende of dode mollen. Door de mollentelling verzamelen we kostbare informatie over de verspreiding van de mol. Dat is natuurlijk erg belangrijk, daarom roepen we zo veel mogelijk mensen op om mee te doen aan de nationale mollentelling. Als je een waarneming hebt gedaan kun je deze doorgeven op Mollentelling.  Het is belangrijk om de locatie tijd en datum erbij te vermelden.

Mollenmeldpunt

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina