Vogels

Mei Vogelmaand

Amsterdam 26 april 2023

Dag van de trekvogel 13 mei 2023

De vogeltrek is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen die er zijn. Miljoenen vogels keren terug na een lange winter in het zuiden te hebben doorgebracht. Na een lange reis komen de vogels vermoeid aan. Maar er is weinig tijd om te rusten. Er moet namelijk worden gezorgd voor nageslacht. Eerst een gebiedje zoeken waar je je thuis voelt. Veel vogels keren terug naar de plek waar ze geboren zijn, of in ieder geval vlakbij. In het voorjaar hebben de miljoenen trekvogels haast om als eerste aan te komen om de beste broedplek te vinden. Vanaf maart keren de eerste trekvogels terug, maar de piek ligt in april en mei.

Als je zelf de vogeltrek wilt ervaren dan is de kust de beste plek. Vooral in de duinen en plekken als de Zuidpier van IJmuiden kun je op een droge dag met weinig wind vele vogels voorbij zien komen. Maar tijdens deze periode kan het ook zomaar ineens gebeuren dat een bijzondere soort midden in de stad opduikt.

De trek kan erg gevaarlijk zijn. Vooral de mens en menselijke activiteiten vormen een groot obstakel voor trekkende vogels. De dag van de trekvogel wil hier aandacht voor vragen. Soms krimpen of verdwijnen belangrijke broedgebieden of overwinteringsgebieden. In sommige landen wordt er op trekvogels gejaagd en soms worden ze zelfs gegeten.

Dit jaar is het thema rondom de vogeltrek “water”. Water is essentieel voor trekvogels tijdens hun lange reis. Om er te rusten, bij te tanken tijdens de trek, eten, drinken en als nestplaats. Helaas wordt schoon en vers water steeds schaarser door vervuiling en klimaatverandering. De organisatie “world migratory bird day” wil hier aandacht voor vragen om het belang van schoon water te benadrukken.

Meer informatie vindt je op: https://www.worldmigratorybirdday.org/

Nationale vogelweek 6 t/m 14 mei 2023

Tijdens de nationale vogelweek kun je zelf op zoek en genieten van de vele vogels die weer zijn teruggekeerd na de winter. Ze zijn nu volop te zien en te horen. Denk aan vogels als zwartkopjes, kwikstaarten, weidevogels en uiteraard de zwaluw. Heb je de gierzwaluw al gezien? Deze echte stadsbewoner komt traditiegetrouw zo rond koningsdag aan in ons land. Je hoort als eerste het schrille geluid dat ze maken, ook wel “gieren” genoemd, vandaar de naam.

Vogelbescherming Nederland organiseert verschillende wandelingen en activiteiten tijdens de Nationale vogelweek. Ook in de stad is er genoeg te zien. Je kunt bijvoorbeeld mee op excursie in het Vondelpark. Zie de website voor meer vogel uitjes tijdens deze week: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/activiteiten/excursies


Heb je zelf een leuk idee of mooi gebied om vogels te kijken en wil je iets organiseren of heb je een wens? Neem contact met ons op via webmaster@ivnamsterdam.nl

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina