Overig

Groenweek en Groenmarkt Oostelijke Eilanden & Marineterrein

Amsterdam 7 april 2023

Amsterdam Centrum:

van maandag 17 april t/m zondag 23 april is er veel groens te beleven op de Oostelijke Eilanden en het Marineterrein. Een groenweek met tal van activiteiten voor jong en oud vormt de aanloop naar de groenmarkt. De organisatoren willen vergroening stimuleren door de bezoekers van alles te leren over groen, voor zowel binnen als buiten. Het verschaffen van informatie over het groen, wordt gecombineerd met het te koop aanbieden van allerlei planten/groen, materialen recyclen en ook kunst, passend entertainment en buurtbewoners en ondernemers die naar buiten treden. Alles met inachtneming van het centrale thema: groen!

Van natuurfotografie tot pastelkrijtjes maken

De groenweek start maandagmiddag 17 april op het Marineterrein met natuurfotograaf Ramona, die de deelnemers anders leert kijken naar de eigen omgeving. Want in de stad is veel meer natuur en groen te ontdekken dan je zou denken. Dinsdagmiddag 18 april geeft tuinontwerper Rania Siona een lezing in de Oosterkerk over ecologisch en biodivers inrichten van je tuin. Met veel praktijkvoorbeelden, praktische tips en trucs van professionals. Aansluitend geeft refluencer Mignon van Ingen een lezing en gaat in gesprek over hoe we op een positieve en creatieve manier impact kunnen maken op het gebied van recyclen. Zij organiseert al jaren grote kledingruilfeesten, workshops en lessen over creatief hergebruik van textiel en meer. Woensdagmiddag 19 april is er een Stadssafari. Fiets mee met stadsecoloog Els Corporaal en verwonder je over wat er allemaal leeft in de stad. Schuif later op de middag aan in de Witte Boei aan de werktafel van Studio Handmade Heaven om zelf uit aardepigmenten pastelkrijt te maken.

 

Drijvende tuinen en open tuinentour

Vrijdagochtend 21 april kun je opstappen op een boot bij het Waaigat om de drijvende tuinen te bezichtigen van o.a. Jasper Grootveld en Arie Taal. Vrijdagmiddag is er een wandeltour o.l.v. Anneke Pauptit (groencoach) langs stoeptuintjes en door binnentuinen, waar je een kijkje mag nemen en vragen stellen, waaronder Björn Muller die een binnentuin onderhoudt aan de Czaar Peterstraat.

 

Groenmarkt

Zondag 23 april wordt de groenmarkt geopend door een parade van de ACCU-fanfare en de Pretvormers met hun sprookjesachtige dieren. Zij starten om 12.00 uur bij de Oosterkerk en lopen over de groenmarkt aan de Eilandenboulevard, die in het teken staat van recycling, lifestyle en eten, richting Kattenburgerplein. Daar staan biologische Foodtrucks en kunnen kinderen/jongeren zich vermaken op een junglespringkussen en sport en spelactiviteiten door Sciandri. Vandaar loopt de parade naar de groenmarkt op het Marineterrein die in het teken staat van duurzaam, groen en biodiversiteit. Je kunt er ook een workshop volgen in sieraden maken of een creatie van droogbloemen. In de Oosterkerk is er een expositie van groene kunst. Daar kan jong en oud aan de slag o.l.v. Anouk Bakker met het maken van instrumenten van recyclemateriaal. ‘Couple Positive’ geeft om 16.00 uur een optreden waarbij de deelnemers met hun eigen instrumenten mee kunnen doen. Om 17.00 uur wordt de markt afgesloten met een optreden van de band ‘Brentsleng’ op het Kattenburgerplein.

Gratis plantjes, balkontuintjes en oesterzwammen kweken

De gemeente stelt gratis plantjes beschikbaar op het Marineterrein. In de Oosterkerk kun je een eigen balkontuintje maken door een hangbak te vullen met kruiden. De bedoeling is om deze op te hangen op een plek in je galerij of waar dan ook, waar ook je buren van de kruiden kunnen meegenieten. Altijd al oesterzwammen willen kweken op koffiedik? Dat kan op donderdagavond in Kanteen25 op het Marineterrein.

 

Tijden en Plaatsen

Maandag 17 April: 15.00 – 17-00 uur locatie: Marineterrein, Kattenburgerstraat 5

Natuurfotografie in de stad o.l.v. Ramona. Maximaal 8 deelnemers. Opgeven verplicht bij: fotofalk1@gmail.com


Dinsdag 18 April: 15.00-17.00 uur Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1

15.00 uur Lezing: Ecologisch en biodivers inrichten van je tuin door tuinontwerper Rania Siona.

16.00 uur: In gesprek met refluencer Mignon van Ingen over positief en creatief recyclen


Woensdag 19 April: 13.00 uur vanaf Locatie de Witte Boei

Stadssafari: Fiets mee met Stadsecoloog Els Corporaal/aanmelden via centrumgroen@dock.nl

15.00 tot 17.00 uur Locatie de Witte Boei: Pastelkrijt maken o.l.v. Studio Handmade Heaven


Donderdag 20 april: 20.00 uur locatie Kanteen25 – Workshop oesterzwammen kweken op koffiedik 


Vrijdag 21 April: Opstapplek de steiger aan het Waaigat t.o. nr.33

10.30- 13.00 uur Bootjes tour drijvende tuinen van o.a Jasper Grootveld en Arie Taal

14.00 – 16.00 uur Open tuinentour, start Blankenstraat ter hoogte van nr.88


Zondag 23 april: Marineterrein, Kattenburgerplein, Eilandenboulevard, Oosterkerk

12.00-17.00 Groenmarkt/Aanmelden voor balkontuintjes Oosterkerk via hartvoordebuurtOE@gmail.com

 

Alle activiteiten zijn gratis

Info op website Mari.nu/groenweek

Ontdek meer over

Deel deze pagina