Doe op zaterdag 25 maart het licht uit: Earth Hour 2023

Amsterdam 15 februari 2023

Doe-tip: Earth Hour

Heb je jouw wekker al gezet om Earth Hour in te luiden? We slaan deze zaterdag (25 maart) om 20:30 uur wereldwijd de handen ineen voor onze natuur door een uur lang het licht uit te zetten. Earth Hour is in het leven geroepen door het Wereld Natuur Fonds om aandacht te vragen voor onze kwetsbare natuur. Samen laten we zien dat we een verschil kunnen en wíllen maken voor de natuur en het klimaat. Pak dit moment om je extra bewust te zijn van je eigen impact op de natuur.

Licht in de duisternis

Licht is mooi, staat gezellig en het geeft ons een veilig gevoel. In de Nederlandse steden en dorpen is een donkere nachthemel zeldzaam. Dit is niet best, want ons overmatige gebruik van kunstlicht benadeelt zowel mensen als dieren. Hoewel bewustwording toeneemt en de groei van lichtgebruik vertraagt, blijft Nederland een van de landen met de meeste lichtvervuiling.

Het belang van donker

Naast dat het jammer is dat we geen heldere sterrenhemel kunnen bewonderen, heeft een verlichte nacht vergaande invloed op het dierenrijk. Zo onderdrukt kunstlicht de aanmaak van melatonine, waardoor het natuurlijke tijdsbesef in de war wordt geschopt. Dat heeft een effect op het gedrag, de voortplanting en vitaliteit van allerlei diersoorten. En dat zorgt voor heel wat problemen. Het effect van lichtvervuiling kan per diersoort heel verschillend uitpakken. Een paar voorbeelden:

  • Vliegende insecten worden aangetrokken door kunstlicht. Krachtige lichtbronnen verstoren onder meer hun navigatie. De achteruitgang van insecten betreft niet geheel toevallig voornamelijk de vliegende soorten, in mindere mate de zwemmende, kruipende of gravende.
  • Snelle dwergvleermuizen maken handig gebruik van het feit dat insecten zich verzamelen rond kunstlicht. Langzamer vliegende vleermuizen wagen zich juist niet in de buurt van het licht uit angst voor roofdieren. Zij verliezen hierdoor leefgebied.
  • Trekvogels sterven door uitputting doordat ze ’s nachts rond kunstlichten blijven cirkelen of raken de weg kwijt door bijvoorbeeld het licht van boorplatforms.

Terwijl het leven voor sommige diersoorten moeilijker wordt gemaakt, hebben andere diersoorten juist profijt van het aanwezige licht. Dit heeft in alle waarschijnlijkheid invloed op de interactie tussen soorten, en werkt door in de biodiversiteit. Roofdieren gebruiken nachtelijke verlichting bijvoorbeeld juist in hun voordeel, zij kunnen beter jagen op hun prooi.

Earth Hour tot in de eeuwigheid is helaas niet realistisch. Een mooi streven zou zijn: licht waar het moet, donker waar het kan.

 

foto: www.earthreminder.com

Deel deze pagina