Bloeiende Californische droom

ellen hageman blogs23 juni 2014
Wat een droom van een tuin. En zo groot! We kijken onze ogen uit in de botanische tuin van het Golden Gate park in San Francisco. Het is de laatste dag van onze vakantie in de Verenigde Staten. Er zijn veel bijzondere planten en bomen uit de hele wereld te zien. Mijn vriend maakt honderden foto’s. In een perk met planten uit het Middellandse Zeegebied herken ik verrast de rode bloem die ik zo mooi vind. Verbaasd ontdek ik zijn familieleden in verschillende kleuren, formaten en vormen. Ik kende alleen de rode en de oranje variant. Het zijn papavers, ook wel klaprozen genoemd. Behalve diverse kleuren kroonbladen: wit, roze, oranje en rood, hebben de gevlekte harten ook steeds andere kleuren: geel, wit, roze, zwart-wit en donkerpaars. Prachtig zijn ze!

ellen hageman blogsAangekomen bij een veld met lokale planten uit Californië, zie ik een aantal fragiele kleine bloemen. Zowel de kroonbladen als het hart zijn geel-oranje. Een deel staat nog in de knop, die een grappige puntvorm heeft. Het blijken Californian poppy’s te zijn. Weer papavers. Die zou ik wel op mijn balkon willen hebben! Als we twee dagen later Amsterdam inrijden geniet ik weer van de rode gloed in de berm. De bekende oranje bleke klaprozen en de scharlaken rode grote klaprozen staan daar te pronken. De laatste is mijn favoriet. Zijn donkerrode kleur springt eruit tussen de wilde bloemen. Thuis lees ik op internet dat in Nederland ook de bastaard klaproos, de ruige klaproos en de slaapbol voorkomen. Welke papaverzaden zouden er te koop zijn? Meerdere soorten, zo te zien. Maar zaden van de Californische klaproos kan ik zo snel niet vinden. Jammer!

ellen hageman blogsIn het weekend ga ik in de tuin bij mijn vriend werken. Bij de buren zie ik een waanzinnig mooie bloem in de tuin staan: roze met een paars gevlekt hart en groene stamper. Vast een klaproos. Weet de buurvrouw welke soort het is? Ze kan het niet vertellen. “Je kunt de zaden wel gebruiken” zegt ze. Dat kan natuurlijk ook, bedenk ik, zo kun je gratis zaaien! We lopen naar de kruidentuin in het park achter het huis. Buurtbewoners onderhouden deze tuin. Mijn oog valt op een geel-oranje perk. Dat lijken wel die klaprozen uit Californië. Maar dat kan toch niet? Uitgebreid bekijken we ze. Ja hoor, het zijn ze. Dan kan ik de zaden van deze beauty oogsten! Dit zal ik doen in de nazomer, voordat de wind ze heeft uitgestrooid. Volgende zomer staan er wellicht een paar op mijn balkon. Een vleugje Californië tussen de Franse lavendel. Heerlijk!

Wil je weten hoe je de zaden van de klaproos kunt oogsten? Lees het op de Zaaisite.

Ellen Hageman

Foto’s: Wilbert van der Hulst

Terug naar Blog Archief