Amsterdammertjes 1

Samen zullen we alles delen

Halsbandparkieten en koolmees delen de laatste gehakte zonnebloemkernen van de dag. Ze houden elkaar goed in de gaten.

halsbandparkieten eten met koolmees

“Zeg, laat je ook wat voor mij over?!”

halsbandparkieten eethuisje

Jong en nieuwsgierig

Tijdens het RTL Ontbijtnieuws werd ik afgeleid door twee aagjes in de tuin. Het winterkoninkje was nieuwsgierig naar de nestkast en het koolmeesje was nieuwsgierig naar het winterkoninkje…

 

Grote bonte specht aan het ontbijt

Ze komt en ze gaat en ze komt en ze gaat. Dagelijks. ‘s Ochtends komt dame specht eerst even een slokje water halen. Een goed begin. Zelf begin ik de dag ook altijd met een glas water.

specht drinkt water uit het vogelbadje

Daarna begint het ontbijt. Deze grote bonte specht voelt zich een ware koningin in het voederhuisje. En geef haar eens ongelijk, want de gehakte zonnebloemkernen zijn overheerlijk! Wanneer ik de boel nog niet aangevuld blijk te hebben, kijkt ze reikhalzend uit naar het moment waarop ik met de trommel pitjes aan kom zetten.

specht in voederhuisje

Wat een luxe, al die pitten voor het uitkiezen! Ze eet haar buikje vol en weg is ze weer (om vervolgens om de drie minuten weer terug te komen…)

specht vleugels

Jong geleerd is oud gedaan

“Kijk liefje,” zegt moeder konijn, “je hoeft in Amsterdam niet uit te kijken op straat. Dat doet niemand en het gaat negen van de tien keer goed. Zorg gewoon dat je bij de negen zit. Dat is alles wat je moet weten over het verkeer. Makkie toch?”

konijn kleintje straat

Kan een kauw vissen?

Een tijdje geleden zag ik vanaf de bovenverdieping een kauw steeds maar boven de brede watergang cirkelen. Wat doet díe daar nou, vroeg ik me af. Het vormde zo’n merkwaardig plaatje.

De kauw ging op een paaltje zitten dat in het water stond en tuurde naar beneden; het was fascinerend. En opeens… húp, dook hij naar beneden om vervolgens met een visje weer tevoorschijn te komen. Huh, zag ik dat nou goed? Kunnen kauwen vissen?

Enkele dagen hierna vloog wederom een kauw boven het water en nog sneller dan de eerste keer dook hij naar beneden, weer omhoog en landde met zijn visje op het gras om het daar op te peuzelen. Verrek, ging door me heen, ik had ‘t écht goed gezien. Kauwen kunnen vissen!

Sperwer ‘aan tafel’

Mevrouw sperwer zat al op haar ontbijtje te wachten (vandáár dat het zo stil was in de tuin).

sperwer op de schutting

Blauwe bessen

Nu nog in een bakje uit de supermarkt…

blauwe bessen 1

Maar straks uit de tuin.
Nog éven geduld.

blauwe bessenstruik in de tuin

Vliegles en spuitpoep jonge ooievaars

Leren vliegen, brrr, dat is toch best eng. Dus als je net te horen hebt gekregen dat die eerste vliegles op het punt van beginnen staat, dan is het heus wel te begrijpen dat je daar spontaan de poeperitis van krijgt.

In onderstaand filmpje van Paul Koene zie je bij minuut 1.52/1.53 een goed gemikte straal spuitpoep van een ooievaarsjong en daarna – och wat schattig – de eerste vlieginstructies: fladderen met de vleugels!

Straatbeeld

Een rondje door de straten van stadsdeel Nieuw-West, brengt ons bij twee buren van verschillende komaf: de stadsduif en het straatkonijn. Hoewel ze de deur niet bij elkaar platlopen, kunnen ze het best goed vinden met elkaar.

Straten van Amsterdam: stadsduif en konijn

Tekst en foto’s Marjori Hong – Gefladder.nl