Slootjesonderzoek Water

Slootjesonderzoek

 

Word zelf onderzoeker!

De kwaliteit van het slootwater kun je op verschillende manieren meten.  Je kunt bijvoorbeeld de waterdiertjes tellen of onderzoeken hoe helder het water is.

Waterdiertjes tellen

Welke waterdiertjes in de sloot leven, vertelt ons iets over de kwaliteit van het water. Kom waterdiertjes zoeken tijdens de Slootjesdagen op 5 t/m 11 juni 2023 en onderzoek samen met IVN hoe gezond het water in de Nederlandse sloten is. Met een schepnet, loeppot en een speciale zoekkaart Waterdiertjes kunnen kinderen en hun (groot)ouders op avontuur bij de sloot. Onze IVN Natuurgidsen staan klaar om je te helpen! Samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterdiertjes.nl onderzoeken we de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes.

Download de zoekkaart Waterdiertjes

Let op: Doe voorzichtig met de waterdiertjes en zet ze na afloop weer veilig terug in dezelfde sloot.

Klaar met onderzoeken en tellen?

Geef hier je resultaten door

TIP: Vul de resultaten tijdens de Slootjesdagen live in via je telefoon. Of doe dit zo snel mogelijk thuis met de ingevulde onderzoekkaart. Je ontvangt dan direct een rapportcijfer over jouw sloot!

Hoe helder is het slootwater?

Ook de helderheid van het slootwater zegt iets over de waterkwaliteit. Het meten hiervan wordt al gedaan sinds mensen onderzoek doen. In 1865 bedacht Angelo Secchi de zogenaamde Secchi-schijf: hiermee kun je de helderheid van het water bepalen. Deze methode wordt nog steeds wereldwijd gebruikt als eenvoudige maat voor de ‘gezondheid’ van het water.

De Secchi-schijf

Tijdens de Slootjesdagen kun je met de Secchi-schijf de helderheid van het water meten. Laat de Secchi-schijf in het water zakken totdat hij niet meer zichtbaar is. De waterdiepte waarop dit gebeurt, noteer je op de zoekkaart. Schrijf ook op bij welke waterdiepte de schijf nog wél zichtbaar is.

Hieronder lees je hoe je je eigen Secchi-schijf kan maken zodat je kan beginnen met meten! (klik om te vergroten)

DIY Secchi-schijf

Doe je ook mee aan het landelijk slootjesonderzoek? Zoek hier een slootjesactiviteit bij jou in de buurt.

Slootjesactiviteiten bij jou in de buurt

Accepteer cookies

slootjesdagen-4

Ontdek meer over

Deel deze pagina