Biodiversiteit

Première Onder het Maaiveld Junior

Onder het Maaiveld 13 april 2023

In aanwezigheid van de makers Sam Reitsma en Marc van Will en natuurkinderboekenauteur Geert-Jan Roebers

Onder het Maaiveld is een groot succes in de filmtheaters. Maar we zijn nog niet klaar. Om jonge film- natuurfans en gezinnen een magisch ondergronds avontuur te laten beleven, lanceren we volgende week, vlak voor de meivakantie, de junior versie van de film. De tekst van de vertelster, Meike Schaapveld, is geschreven door de bekende natuurkinderboekenauteur Geert-Jan Roebers. Op woensdag 19 april gaat Onder het Maaiveld Junior in première in het Ketelhuis in Amsterdam en is daarna in het hele land te zien in de filmtheaters.

“Op kindertekeningen is de bodem een streep onder onze voeten, daaronder zie je niks, terwijl in de lucht altijd wel een zonnetje of een ster wordt getekend”, vertelt Jeffrey de Graaff, coproducent van de bioscoopfilm Onder het Maaiveld. “De bodem is zó dichtbij en toch weten we meer van het heelal. Met onze nieuwe film Onder het Maaiveld Junior willen we het ongeziene zichtbaar maken.”

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat juist die kleine beestjes de bodem gezond houden. Alle bodemdiertjes zijn onmisbaar in de natuur: ze houden de bodem gezond. In de wereld boven de grond leven planten, insecten, zoogdieren en vogels, maar vooral ook veel mensen. Maar er is ook een wereld onder ons, direct onder onze voeten. Een spannende ondergrondse wereld van mollen, larven, wormen, schimmels, bacteriën, pissebedden, spinnen, duizendpoten en veel meer. De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. In Onder het Maaiveld Junior ontdekt een groep kinderen stap voor stap de spectaculaire wereld onder onze voeten en laat de ongeziene en daardoor onbekende ondergrondse wereld in volle glorie zien.

Juist kinderen zijn op school of thuis bezig met het ontdekken van hun leefwereld. Ze lezen of horen ook de alarmerende berichten over klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Complexe verhalen die lastig te plaatsen zijn. Met Onder het Maaiveld Junior wordt een verbinding met de leefwereld van kinderen gemaakt en in woord en beeld een bijzonder verhaal verteld dat zich direct onder hun voeten afspeelt. Na het zien van de film kunnen kinderen zelf aan de slag in hun eigen tuin, balkon of op het schoolplein.

Vanaf 19 april draait Onder het Maaiveld junior in 60 bioscopen door het hele land.

Bekijk de filmkalender

Ontdek meer over

Deel deze pagina