Filmvoorstelling Onder het Maaiveld Insecten en bodemdieren

Filmladder Onder het Maaiveld

Onder het Maaiveld 2 februari 2023

Op 2 maart gaat de film Onder het Maaiveld van EMS Films in première! Een fascinerende film over het ondergrondse bodemleven en het belang van een gezonde bodem voor de verduurzaming van de voedselproductie en de strijd tegen klimaatverandering.

Synopsis

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem?

De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.

Bekijk de trailer

Samenwerking

Dankzij een mooie samenwerking kunnen IVN-afdelingen door heel Nederland alvast een speciale voorvertoning van de film organiseren. In onderstaande filmladder zie je waar je Onder het Maaiveld al kunt gaan zien! In veel filmhuizen verzorgt de lokale IVN-afdeling voor of na de vertoning ook nog een lezing of activiteit rondom bodemleven. Voor de details en tijden per locatie, klik op de bijbehorende link. Het overzicht wordt verder aangevuld wanneer er voorvertoningen bijkomen.

Datum Plaatsnaam Locatie & info
9 maart Uden Filmhuis De Pul
11 maart Leeuwarden Slieker Film
12 maart Heerlen Filmhuis de Spiegel
18 maart Middelburg Cinema Middelburg
21 maart Assen Theater de Nieuwe Kolk
30 maart Austerlitz Het Beauforthuis
4 april Wijk bij Duurstede Calypso Theater
7 april Oss Groene Engel
19 april Venlo De Nieuwe Scene
n.n.b. Diemen Theater de Omval

Ook draait de film de komende weken nog volop in de bioscopen, zie www.onderhetmaaiveldfilm.nl.

Natuurfilmdocumentaire Onder het Maaiveld van regisseur Mark Verkerk heeft al in haar eerste weekend de Kristallen status behaald. Meer dan 10.000 bezoekers hebben de film over onbekende ondergrondse Nederlands bodemleven in de bioscoop gezien. Regisseur Mark Verkerk ontving de eerste Kristallen Film die dit jaar is uitgereikt.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina