Contact en persbericht

Kinderen kweken eigen salade met ‘Van zaadje tot slaatje’ van IVN Natuureducatie

Moestuinieren in je eigen achtertuin, op het balkon of zelfs in de vensterbank!

Mist jouw kind zijn of haar schooltuin? Begin dan een mini moestuin thuis! Speciaal voor alle kinderen die nu thuis zitten start IVN Natuureducatie een mini-moestuinactie. Met 'Van zaadje tot slaatje' leren kinderen in een paar weken tijd hun eigen salade kweken. Iedere week verschijnen er leuke en leerzame instructievideo’s om de kinderen stap voor stap mee te nemen in de zorg voor hun eigen moestuintje.

Praktisch en eenvoudig
Scholen en kinderopvang/BSO zijn alleen open voor een klein aantal kinderen. Schoolmoestuinieren ligt stil, terwijl het groeiseizoen van start gaat. ‘Van zaadje tot slaatje’ biedt een praktische en waardevolle moestuinervaring voor thuis. Samen met IVN’ers Marieke en Louwra kunnen kinderen de komende weken op eenvoudige wijze leren een salade te kweken. Samen gaan we zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden en natuurlijk smullen! De moestuinvideo’s richten zich op kinderen tussen de 7 en 11 jaar, maar iedereen die thuis wil leren moestuinieren kan meedoen! Ook als je geen tuin of balkon hebt. Ook fijn: met een klein budget kom je een heel eind.

Moestuin in het groot, moestuin in het klein
Iedere week nemen we een kijkje in een echte schoolmoestuin. We gebruiken beelden van de EMS-film ‘De moestuin – een jaar rond met je handen in de grond’ die later dit jaar in première gaat. Vervolgens kijken we met Louwra en Marieke naar onze eigen mini-moestuintjes. En we beantwoorden een vraag van kinderen die meedoen aan de actie. 

Zo doe je mee
- Kijk iedere maandag naar een nieuwe instructievideo van Marieke en Louwra, die je stap voor stap helpen om jouw eigen slaatje te kweken.
- Stel je vragen via #vanzaadjetotslaatje op Instagram of Facebook. Een leuke foto insturen mag natuurlijk ook!
- Check iedere donderdag de video op de website voor extra tips en antwoorden op de meest gestelde vragen.
- Vergeet je niet aan te melden voor de 'Van zaadje tot slaatje'-reminder. Dan  ontvang je twee keer per week een herinneringsbericht; op maandag voor de instructievideo en op donderdag voor het vragenrondje. Zo krijgt jouw slaatje alle aandacht die het nodig heeft. Bovendien maak je dan automatisch kans op té gekke prijzen voor jezelf of de hele klas!
- Na enkele weken kun je genieten van je eigen gekweekte slaatje. Smullen maar!

‘Van zaadje tot slaatje’ is onderdeel van de IVN campagne #groenomtedoen. Wil je meer tips om thuis van de natuur te genieten? Ga dan naar groenomtedoen.

Noot voor redactie:
‘Van zaadje tot slaatje” is een initiatief van IVN Natuureducatie in corona tijden. Met deze actie willen we kinderen iets extra’s bieden. Laagdrempelig en aantrekkelijk. Waarbij gezond kweken en eten centraal staat.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met Lisa Verbruggen via l.verbruggen@ivn.nl of bel de IVN servicedesk 020-6228115.