Laat het Tiny Sea Forest nu maar groeien

Laat het Tiny Sea Forest nu maar groeien

Tiny Sea Forest 18 oktober 2021

 

Stefan (11) en Nassim (12) laten ieder een waterslakje naar de bodem van de Grevelingen zakken. De eerste bewoners van het Tiny Sea Forest hebben hun eigen plekje voor het uitzoeken.

Marcel Modde – 15 okt. 2021

Aan leerlingen van basisscholen uit Melissant, Burgh-Haamstede en Zierikzee de eer een begin te maken met de aanleg van een echt onderwaterbos aan de Brouwersdam. Eigenlijk vreemd dat daar nog niet eerder aan is gedacht, vindt boswachter Piet van Loon. ,,In Nederland waterland is er van alles te beleven in de natuur, maar met wat er zich onder die waterspiegel allemaal voor moois afspeelt, houden we ons nauwelijks bezig.” Het Tiny Sea Forest is de eerste aanzet tot meer uit die koker, als het aan initiatiefnemers Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie en Rijkswaterstaat ligt.

Tiny sea forest Foto: vroege vogelsFoto: Vroege vogels

Grijze smurrie en een paar verdwaalde oesters

Grijze smurrie en een paar verdwaalde oesters; dat is zo ongeveer alles wat er nu te zien is op de plek waar ‘het eerste onderwaterbos ter wereld’ moet aangroeien. De slakjes, schelpen, stenen en boomstronken die de leerlingen vrijdag langs de oever van de Middelplaat in het water lieten zakken, vormen de aanzet tot wat ‘de Grevelingen in het klein’ moet worden. Op de bodem groeien straks velden vol zeegras, waar krabben en andere dieren in schuil gaan. Stenen en hout vormen een ideaal rif voor oesters en wieren. Een doorkijkje op pakweg vierhonderd vierkante meter, hoe de Grevelingen er na het terugbrengen van beperkt getij in de toekomst weer uit kan komen te zien.

Een letterlijk doorkijkje ook, legt regiodirecteur Daphne Teeling van IVN Natuureducatie uit dat je in de baai alles heel goed kan zien zonder je hoofd onder water te moeten steken. ,,Het is hier 1,5 meter diep en meestal ook vrij helder. Dus als je straks op je buik op de steiger ligt, kan je makkelijk tot op de bodem kijken.” En verder overal van afblijven dan zeker? ,,Nee, natuurlijk mag je ook met je handen in het water en proberen een garnaaltje te pakken die voorbij zwemt, of een stukje wier om goed te bekijken of misschien zelfs ook te proeven. Dát is nu precies de bedoeling van dit project: het beleven van die natuur. De nieuwsgierigheid van een kind raakt in zo’n buitenleslokaal als dit op een hele andere manier geprikkeld. Dit kan je niet leren uit een boekje.”

Boswachter Helmut van Pelt heeft zijn waadpak aantrokken om de kinderen in groepjes te begeleiden met de eerste aanzet tot het onderwaterbos. ,,Jullie gaan helpen om het leven hier terug te brengen in het water”. Hij heeft een emmer vol slakjes meegenomen en deelt die uit. Sommigen zijn iets te fanatiek. ,,Ho, ho, niet naar de overkant gooien”, lacht de boswachter. ,,Je kan ze gewoon rustig in het water laten zakken. Die slakjes kruipen verder zelf naar een plekje waar ze het fijn vinden.”

Tiny sea forest foto: Sandra SchimmelpenninkBoswachter Helmut van Pelt deelt slakjes uit die onder meer door Stefan (r) en Nassim (m) langs de oever van de Middelplaat in de Grevelingen worden uitgezet als eerste bewoners van het Tiny Sea Forest, dat daar wordt aangelegd

Veel leuker dan in de klas zitten

Stefan en Nassim geven hun beestjes bijna plechtig de vrijheid. ,,Ik vind het leuk dat we zo kunnen meedoen aan het eerste tiny forest onder water in de wereld”, zegt Stefan. De schoolvrienden komen zeker nog eens vaker terug om te kijken hoe het bos groeit. ,,Véél leuker dan in de klas zitten”, vindt Nassim ook. ,,Ik heb ook wel eens slakken gegeten. Echt wel lekker, gebakken!”

Dit artikel verscheen 15 oktober 2021 op pzc.nl.
Foto’s: Sandra Schimmelpennink

Deel deze pagina