Over IVN Stadsvergroeners

Tiny Forest Jongerenteam wordt IVN Stadsvergroeners!

IVN Stadsvergroeners 10 mei 2022

Het Tiny Forest Jongerenteam werd eind 2021 opgericht voor én door jongvolwassenen met een grote wens om actief aan de slag te gaan met Tiny Forests in Zuid-Holland. Inmiddels is het team gegroeid, de missie bijgesteld en de naam past niet meer helemaal. Daarom lanceren we een nieuwe naam: de IVN Stadsvergroeners!

Tiny Forest Jongerenteam als basis

Toen het Tiny Forest Jongerenteam werd opgericht was de missie simpel: bijdragen aan het beheer en onderhoud van Tiny Forests in Zuid-Holland. Hoewel het uitgangspunt van Tiny Forest is dat er zo min mogelijk beheer wordt uitgevoerd – de natuur mag z’n gang gaan -, heeft het minibosje in de eerste twee tot drie jaar wel wat extra aandacht nodig. Snelgroeiende kruiden kunnen het bosje verstikken, bij lange droogte kan extra water nodig zijn en het buitenlokaal kan soms een opschoonbeurt gebruiken. 

Bij elk Tiny Forest is een school betrokken en de buurtbewoners worden altijd uitgenodigd om bij te dragen. Toch kunnen sommige minibosjes soms wat extra liefde gebruiken, en daar komt het Tiny Forest Jongerenteam om de hoek kijken. Eind 2021 en begin 2022 zijn er meerdere Tiny Forests opgeschoond en geupgrade met een insectenhotel, tot groot genoegen van scholen en buurtbewoners.

De stap naar IVN Stadsvergroeners

Gaandeweg zag het jongerenteam echter meer kansen om bij te dragen aan de stadsnatuur. In Alphen aan den Rijn werd er bijvoorbeeld al geholpen bij het bouwen van een gevlechte wilgenmuur, maar er ontstonden ook plannen voor groene geveltuintjes, guerrilla gardening en meer.

Daarnaast kwam nog wel eens de vraag: wie herkent zich in de term jongeren? De één denkt aan 12 tot 30-jarigen, terwijl een ander toch vooral denkt aan 12 tot 18-jarigen. Het team is er voor iedereen en wil vooral niet de groep van jongvolwassenen uitsluiten. Deze twee samen maakte het hoogtijd voor een nieuwe naam.

En zo geschiedde: het Tiny Forest Jongerenteam wordt de

IVN Stadsvergroeners

Een mooie naam met heel veel nieuwe kansen!

WIl je op de hoogte blijven van de activiteiten van de IVN Stadsvergroeners? Of wil je actief meedoen met het organiseren van activiteiten? Meld je dan aan: https://www.ivn.nl/ivn-stadsvergroeners/meedoen

Deel deze pagina