Velden vol zeegras en rifjes met oesters en krukels

Velden vol zeegras en rifjes met oesters en krukels

Tiny Sea Forest 7 oktober 2021

Het eerste tiny sea forest verrijst in de Grevelingen

Een dik jaar later dan gepland, maar deze maand wordt in de Grevelingen dan toch echt een begin gemaakt met de aanleg van een tiny sea forest. ,,Voor zover wij weten is het nog steeds ‘s werelds eerste bosje onder water”, zegt projectleider Dylan Haanappel va IVN Natuureducatie.

Wat nu in de baai van de Middelplaat (tussen het surfcentrum en de ecolodges) nog grotendeels kale bodem is, moet vanaf half oktober stap voor stap uitgroeien tot een rijk natuurgebiedje. ,,Een soort Grevelingen in het klein. Daar gaan we de natuur een handje helpen en laten we zien hoe de Grevelingen er in de toekomst kan komen uit te zien: uniek en vol leven.”

Dood hout van oude perenbomen

Haanappel heeft al een duidelijk beeld voor ogen. ,,Velden vol groot zeegras, wat daar oorspronkelijk ook thuishoort. Dat gras biedt beschutting aan krabbetjes en allerlei andere beestjes. Er worden ook stenen geplaatst en dood hout van oude perenbomen waar diverse soorten zich aan kunnen hechten. Bijvoorbeeld oesters, mossels, krukels en wieren. Zo krijg je een mooi rifje.”

Leerlingen van basisschool Roxenisse uit Melissant geven 15 oktober met een partij mossels, krukels en stenen de eerste aanzet tot de aanleg van het tiny sea forest aan de Brouwersdam. Daarna wordt stapsgewijs doorgebouwd aan het 400 vierkante meter grote onderwaterbos. In het voorjaar moet de basis klaar zijn, verwacht Haanappel, en kan jong en oud vanaf een steiger goed zien welk leven er allemaal op de bodem schuil gaat. ,,Vanuit die basis ontwikkelen we het verder. Eigenlijk komt zoiets nooit af.”

Diepste punt op 1,5 meter

Het diepste punt wordt zo’n anderhalve meter. De baai ligt op een bestaande kanoroute van het buitensportcentrum in de buurt, maar dat kan volgens Haanappel geen kwaad. ,,Je kan er rustig overheen varen.”

Bron: PZC.nl

Tekst: Marcel Modde
Foto: Sandra Schimmelpennink

Deel deze pagina