Twee kinderen, één geblinddoekt, houden snack vast in groene buitenomgeving.

Zien, voelen, proeven: De schooltuin met alle zintuigen

Noord-Brabant 6 juli 2025

Leerlingen van groep 5 van OBS ’t Startblok beleven schooltuin De Verdeliet in Cuijk

Op maandagochtend 2 juni verruilden de leerlingen van groep 5 van OBS ‘t Startblok hun klaslokaal voor een natuurrijke leeromgeving: schooltuin De Verdeliet in Cuijk. Op het programma stond een bijzondere zintuigenles – kijken, voelen, proeven, ruiken én luisteren – midden in het groen. En dat zorgde voor een ochtend vol ontdekkingen, giechelbuien en verrassend rake observaties.

De les werd begeleid door moestuincoach en leerkracht Hanneke Cillessen-Grens, die met eindeloos geduld en enthousiasme de kinderen door hun tuinervaring leidde. Hanneke is niet zomaar een tuinjuf: als deelnemer aan een landelijke IVN-pilot helpt ze basisscholen om natuureducatie stevig te verankeren in het onderwijs. Haar doel? Niet alleen groente oogsten, maar ook verwondering, verantwoordelijkheid en respect voor de natuur zaaien.

De ochtend begon bij de eigen moestuintjes. Elk kind koos een plantje uit om nauwkeurig na te tekenen. “Ik gebruik twee kleuren groen,” klonk het geconcentreerd. Een ander vroeg: “Welk stukje van de plant moet ik tekenen?” De aandacht voor detail was opmerkelijk – en precies waar Hanneke op aanstuurt: vertragen, kijken, verbinden. Daarna werd het spannend: in een voeldoos zaten allerlei onbekende groenten verstopt.

“Ik voel het!”

“Het voelt als een aardappel!”

“Ja! Dit is die ene waarvan je gaat huilen!”

De kinderen voelden zich even onderzoekers in het donker. “Zitten er echt geen beestjes op?” vroeg een leerling voorzichtig – want in een tuin kan dat natuurlijk altijd, maar deze groenten kwamen van de groenteboer, verzekerde juf haar. Vervolgens mocht er geproefd worden, geblinddoekt. De reacties varieerden van “Komkommer! Ja, makkie!” tot “Ik had radijs. Bah, het ruikt lekker, maar dat is het niet.” Eerlijkheid en humor wisselden elkaar af. “Ik had een klein beetje gekeken…”, biechtte een leerling met een grijns op.

Tijd om stil te worden en te luisteren naar de geluiden van de schooltuin. Het werd opmerkelijk stil. De kinderen sloten hun ogen en lieten de tuin op zich inwerken. De wind, de regen op de bladeren, vogels, voetstappen – alles werd waargenomen. Daarna volgden verrassend precieze observaties:

“Een beestje zoemde langs mijn oor”.

“Ik hoorde… Yusuf!” (waarop hard gelach volgde)

“Ik hoorde mezelf ademen.” De juf glimlachte: “Dat is een mooie!”

Hanneke: “Dan zijn we nu klaar met al onze zintuigen. We hebben nog tijd om even onkruid te plukken.” Het onkruid wieden zorgde voor spontane ontdekkingen: “Kijk juf! Ik heb mos gevonden, voel hoe zacht.” en “Hey, jullie hebben ook mister Bean in de tuin!” Kinderen lieten trots hun peultjes zien. Sommigen raakten gehecht aan hun groente: “Nee, nee, niet die aardappel eruit halen. Hij is nog aan het groeien!” waarop een ander wijs antwoordde: “Ja bro, als je hem laat zitten, komen er nog véél meer aardappels!”

Toen het tijd was om op te ruimen, klonk er luid protest: “Neeeee!” gevolgd door teleurstelling toen bleek dat er door Pinksteren volgende week geen tuinles is: “Ahh, nee hè!”

Deze ochtend in schooltuin was veel meer dan een les – het was een beleving met hoofd, hart en handen. Door te kijken, voelen, ruiken, luisteren én proeven leerden kinderen hun moestuin op een heel nieuwe manier kennen. Dankzij moestuincoaches zoals Hanneke Cillessen-Grens, die met liefde en visie zaait voor de toekomst, groeit er in Cuijk iets groters dan een radijs of peul. Er groeit een fascinatie voor de natuurlijke wereld. En dat blijft.

Smikkelen van eetbaar groen

Deze schooltuin is mede mogelijk gemaakt door Smikkelen van Eetbaar Groen. In dit voedseleducatieprogramma werkten scholen samen met Moestuincoaches, Klasseboeren, Kookondersteuners en lokale ondernemers om leerlingen spelenderwijs voedselvaardigheden en kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen. Smikkelen van Eetbaar Groen was een initiatief van Jong Leren Eten, IVN Natuureducatie en Stichting Spoony en werd mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost-Brabant en de provincie Noord-Brabant.

Meer weten over dit programma en de resultaten? Bekijk deze flyer >>

Ook aan de slag met eetbaar groen op school?

Kijk voor meer informatie, inspiratie en advies hier >>

Ontdek meer over

Deel deze pagina