Hommel op bloem

Winnaars de Hommel 2023 blikken terug

Noord-Brabant 28 mei 2024

‘Dankzij de Hommel maakten we vliegende start’

Drie projecten voor bestuivers kregen vorig jaar een cheque van 1.500 euro. Deze prijs ‘De Hommel’ was een initiatief van IVN Brabant en Food4Bees. Ook dit jaar ondersteunen we drie projecten in Van Gogh Nationaal Park. Wij waren nieuwsgierig hoe het nu met de drie prijswinnaars van vorig jaar gaat.

.

IVN Nuenen: 25 nieuwe groene veldjes

Dankzij de Hommel-prijs heeft IVN Werkgroep BijenVlinder in Nuenen mooie stappen kunnen zetten in hun langlopende project. Sinds de start zijn er 25 groene veldjes in de gemeente aangelegd, zowel groot als klein, verrijkt met bloemenmengsels en nieuwe informatieve borden die de oude vervangen. “Het project breidt nog steeds uit; momenteel zijn we bezig met drie nieuwe veldjes,” deelt Regina Oors, oprichter en coördinator van BijenVlinder. Elk veldje is een canvas geworden voor lokale creativiteit. Zo bepalen de beheerders, bestaande uit buurtbewoners, zelf waarin ze willen investeren: van gereedschap en bijenhotels tot egelhuisjes en waterbakken voor vogels.

De reacties van de gemeenschap zijn tot nu toe enorm positief. “Mensen komen naar buiten en zeggen hoe vrolijk ze worden van de bloemetjes,” voegt Oors toe, onderstreept hoe dit initiatief niet alleen de natuur helpt, maar ook bewustzijn over biodiversiteit en de gemeenschapszin versterkt. Met jaarlijkse fietstochten langs de veldjes wordt continu educatie geboden en de interesse in lokale natuurbehoud aangewakkerd. Hoe je zo’n project voor elkaar krijgt? “Het belangrijkste is enthousiasme, zowel vanuit jezelf als bij de buurtbewoners, de kennis om een veldje te beheren komt vanzelf”, adviseert Oors. Dit project illustreert prachtig hoe IVN Nuenen door kleinschalige interventies een groots effect kan bereiken op de biodiversiteit en gemeenschapsgevoel.

.

 

IVN Helmond: 20.000 m2 aan bloeiende groenstroken

Dankzij de Hommel-prijs heeft het Natuurplatform Helmond een vliegende start kunnen maken met het biodiversiteitsproject langs de fietsroute Rondje Helmond. Afgelopen september hebben vele vrijwilligers, verspreid over vijftig locaties in en rond de stad, 20.000 m² aan groenstroken met bloemenmengsels ingezaaid. Dit project, een samenwerkingsverband tussen IVN, de gemeente en diverse aangesloten groene organisaties, belooft vanaf juni zichtbare resultaten. “De spanning stijgt naarmate we dichter bij de bloeiperiode komen,” deelt Ad Adriaans van IVN Helmond, “Vooral omdat we tijdens het project te maken kregen met een onverwacht natte periode en uitdagingen in de bodemvoorbereiding.”

Het belang van het zorgvuldig behandelen van de bodem voor het zaaien was volgens Adriaans dan ook een waardevolle les voor toekomstige projecten. Desondanks heeft de betrokkenheid van de buurt al tot veel enthousiasme geleid en heeft het project aanzienlijke interesse gewekt binnen de Helmondse gemeenschap. Er zijn diverse wijkinitiatieven ontstaan die verzoeken om vergelijkbare groene transformaties. Hoewel er momenteel geen draagvlak is voor verdere uitbreiding, hoopt IVN Helmond, aangesloten bij het Natuurplatform in die gemeente, dat de positieve uitkomsten van dit project de basis zullen leggen voor toekomstige initiatieven. Adriaans licht toe: “Dit project bereikt onze dubbele doelstelling: het ondersteunen van de natuur én het vergroten van bewustzijn bij het publiek over het belang van biodiversiteit.”

.

IVN Oirschot: 15 insectenhotels

Het Bestuivers project in Oirschot toont aan hoe gemeenschappelijke inspanningen en samenwerking de biodiversiteit lokaal kunnen versterken. Met 12 kleine insectenhotels al geplaatst bij buurtbewoners, 1 groot hotel bij de lokale visvijver en plannen voor nog 2 grote hotels, zet IVN Oirschot grote stappen vooruit. Hoewel het slechte weer van de afgelopen tijd de aanleg van bloemrijke bermen heeft vertraagd, is het team enthousiast om deze snel aan te pakken.

Een hoogtepunt van dit project is de samenwerking tussen verschillende lokale partijen. “Het initiatief kwam vanuit de buurtvereniging, maar al snel werden de gemeente, het Kempenhorst College, en zelfs de het lokale kerkbestuur betrokken”, vertelt IVN-lid Martien van Beljouw. De leerlingen van het Kempenhorst College hebben geholpen bij het bouwen van een insectenhotel, een prachtige kans voor educatie en betrokkenheid. Centraal staat dan ook het belang van menselijke focus. “Je kunt wel een insectenhotel plaatsen, maar het is cruciaal dat mensen zich bewust worden van hun rol en hoe zij kunnen helpen”, legt Van Beljouw uit. Dit bewustzijn wordt met name bevorderd door persoonlijke contact met buurtbewoners en door educatieve activiteiten.

De grootste les? “Het is essentieel om de maatschappij breed te betrekken, met name de jeugd”, adviseert Van Beljouw. Door iedereen te betrekken en te enthousiasmeren, van buurtbewoners tot landbouwers, wordt een sterke basis gelegd voor duurzame verandering. Volgens Van Beljouw is dit dan ook cruciaal om tegenstrijdige belangen te overbruggen en het effect van inspanningen voor natuur en biodiversiteit te versterken.

Deel deze pagina