Buurt vergroenen

Gemeente Heerlen wil alle schoolpleinen vergroenen

Limburg 21 maart 2024

Gemeente Heerlen geeft alle scholen in de gemeente budget om hun plein te vergroenen. De ambitie: alle Heerlense schoolpleinen groen in 2028. Wethouder Jordy Clemens: “Met het vergroenen van scholen in Heerlen zien we een mooie toekomst en een groenere wereld, klaar om door iedereen ontdekt te worden!”

IVN Natuureducatie coördineert dit project en legt de lijntjes met de hoveniers, ontwerpers, gemeente en school. Ieder jaar worden 4 of 5 pleinen aangepakt. In het najaar van 2023 kregen de eerste drie scholen een Tiny Forest. Ook dit jaar zitten de eerste drie plantdagen er alweer op. Op de schoolpleinen komen bomen en struiken en een groene avontuurlijke speelplek of een voedselbos. De kinderen denken zelf ook mee met het ontwerp en helpen bij het planten.

Onderzoek toont al jaren het belang aan van groene schoolpleinen. Ze zorgen voor blijere, gezondere kinderen en betere leerprestaties. Kinderen ervaren op groene pleinen minder stress en ook wordt hier minder gepest. Bovendien zijn groene pleinen van groot belang voor de biodiversiteit, die in ons kleine, dichtbevolkte landje zwaar onder druk staat.

Wil jij ook vaart maken met het vergroenen van schoolpleinen in jouw gemeente? IVN denkt graag met je mee over een slimme aanpak. Neem contact op met Noï Boesten via n.boesten@ivn.nl.

Ontdek meer over

Deel deze pagina