Kinderen maken zaadbommen Biodiversiteit

GaiaZOO & IVN openen eerste Tuiny ZOO van Europa

Limburg 11 september 2023

Bezoekers worden uitgenodigd iets terug te doen voor lokale natuur

GaiaZOO is de eerste dierentuin van Europa die park én publiek vergroent. Bezoekers kunnen genieten én inspiratie opdoen in de nieuwe entreetuin, waar biodiversiteit centraal staat. Ook kunnen ze op een Tuiny ZOO Tour: een tour waarbij je meer leert over tuindieren en wat je voor ze kunt doen in jouw tuin. Daarnaast is er een reeks leskisten ontwikkeld over biodiversiteit.

Opening Tuiny ZOO Tour

Maandag 25 september om 10.00 uur vieren we de vergroening van park en publiek. Ook wordt de eerste Tuiny ZOO Tour van Europa geopend door Gedeputeerde Léon Faassen van de Provincie Limburg en Wethouder Tim Weijers van Stadsregio Parkstad in de entreetuin van GaiaZOO.

Wil jij hierbij zijn?

Meld je aan!

 

Vergroening park en publiek

Met dank aan Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad hebben IVN Limburg en GaiaZOO het afgelopen jaar hard gewerkt aan een transitie van vergroening van de entreetuin, het park én haar publiek, zo’n half miljoen bezoekers per jaar. Ook werden natuurbegeleiders voor omliggende scholen opgeleid en leskisten gerealiseerd die aan deze missie bijdragen. Samenwerking met Vivara en plaatselijke ondernemers versterken het geheel.  

 

Publiek groener maken

Het doel van IVN Limburg en GaiaZOO met de ‘publieksvergroening’ is dat meer mensen zich gaan inzetten voor een toekomstbestendige wereld voor mens, dier én plant, door hun eigen tuin of balkon te vergroenen. Zo ontstaat ruimte voor een heleboel kleine, wilde dierentuintjes ofwel: Tuiny ZOO’s!  

Renske Visscher, directeur IVN Limburg en Brabant: ‘GaiaZOO zien wij als koploper in Nederland. Zij leven wat ons betreft het nieuwe normaal van de recreatiesector door bezoekers uit te nodigen: geniet van de natuur, maar doe ook wat terug. De noodzaak is hoog en veel mensen willen wel, maar weten niet goed hoe. Hiervoor geven wij praktische handvaten. ’ Marije Geenevasen, projectleider IVN voegt daaraan toe: ‘Stel dat 5% van de half miljoen bezoekers meedoet, dan bereiken we 25.000 mensen, dat zou toch geweldig zijn?’ 

Rob Huppertz, directeur van GaiaZOO: ‘Al sinds onze oprichting zetten wij ons in voor de lokale natuur, niet alleen in de ZOO, maar ook daarbuiten voor bijvoorbeeld de korenwolf en eikelmuis. De samenwerking met IVN, als gerenommeerde natuurorganisatie, betekent voor ons heel veel. We zien het als waardering voor onze inspanningen ten behoeve van de lokale biodiversiteit. Samen met IVN kunnen we in onze nieuw aangelegde entreetuin nu ook onze bezoekers uitnodigen om in hun eigen omgeving iets voor biodiversiteit te doen.’

 

Tuiny ZOO Tour

Verspreid over de entreetuin en het park staan 20 panelen met informatie over verschillende tuindieren, die zijn gekoppeld aan een zichtbaar vergroeningselement. Bezoekers leren wat GaiaZOO doet om deze dieren te helpen en krijgen handvaten om zelf bij te dragen. In de aan deze bordjes gekoppelde online Tuiny ZOO Quiz ontdekken bezoekers bovendien op welk tuindier zij het meeste lijken. Ben je een echte nachtbraker zoals de dwergvleermuis of lijk je meer op de poelkikker of huismus? Onder het motto ‘waar je van houdt, ga je voor zorgen’ krijgen ze met de uitkomst ook praktische tips om zelf ‘hun’ tuindier te helpen.  

 

Groene ondernemers

Lokale groene ondernemers, die geen bespoten planten verkopen of op natuurinclusieve wijze werken dragen ook bij aan het project. Zo levert De Moestuinman een ZOOmerse bloemenmix. Ook andere groene ondernemers zoals de Bastin kwekerij, Groene Start, Aveve, Goed Groen en Groenservice Hendriks doen mee. Zo geven Gaia ZOO en IVN het publiek de mogelijkheid om verantwoorde keuzes te maken voor hun eigen Tuiny ZOO.    

 

Vergroening Grijze Schoolpleinen

Als derde onderdeel van de samenwerking ontwikkelden IVN en GaiaZOO samen een reeks leskisten over biodiversiteit. Scholen in regio Parkstad kunnen deze leskisten vanaf 2024 boeken voor de groepen 5/6, samen met een kersverse natuurbegeleider. Deze enthousiaste vrijwilligers zijn speciaal opgeleid. Onderdeel van de leskisten is om de grijze schoolpleinen te transformeren tot groene oases. 

 

Groen Park draagt bij aan biodiversiteit

Naast vergroening van het publiek ging ook het park op de schop. Dit jaar werden zo’n duizend planten en struiken in de grond gezet, bijna 100 nectarrijke bomen geplant en  vele honderden inheemse bloemen gezaaid. Ivo Steinbusch, hovenier van GaiaZOO: ‘Het park staat nu vol inheemse planten, bomen, struiken en bloemen. Wij spuiten uiteraard geen gif. Hiermee is GaiaZOO nu een nog groter paradijs voor kleine tuindieren zoals de kleine watersalamander, vleermuis en vele insecten. Dit draagt aanzienlijk bij aan de biodiversiteit in de ZOO, het systeem dat mens, dier en plant gezond houdt.’ 

Ontdek meer over

Deel deze pagina