Drenthe
Kind & Natuur
maandag14mrt2022

Vergroende buitenruimte OBS Het Palet wordt nóg groener!

Leerlingen van OBS Het Palet plantten op 16 maart, samen met IVN Natuureducatie, Koos Vrieling Hoveniers en Kirsten Ipema van de gemeente Noordenveld, een Tiny Forest in de onlangs vergroende buitenruimte.
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar zeker ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal; over de natuur, maar ook reken- en taallessen kunnen er prima gegeven worden. Het is ook een plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien draagt de Tiny Forest bij aan verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Voor en door leerlingen en bewoners

Een werkgroep - bestaande uit Stichting VOOOR, Dorpsbelangen Roderwolde, Dorpshuis Roderwolde, ouders en leerkrachten - hebben zich ingespannen voor het vergroenen van de buitenruimte bij de school. Het Tiny Forest wordt een onderdeel daarvan en is tijdens een ontwerpsessie door leerlingen ingericht en van naam voorzien: ‘De vallei van de verborgen luis’. Met alle input heeft Koos Vrieling Hoveniers ervoor gezorgd dat het definitieve ontwerp van het Tiny Forest naadloos past binnen het ontwerp van het vergroeningsproject dat eind 2021 afgerond is.

OBS Het Palet blij met buitenlokaal

Leerkrachten en leerlingen van OBS Het Palet zijn ontzettend enthousiast over hun nieuwe Tiny Forest. De school hecht veel waarde aan aandacht voor omgeving en natuur. Hoe mooi dat hun leerlingen vanaf vandaag les kunnen krijgen in een buitenlokaal! Leerlingen uit de groepen 5 en 6 zijn de Tiny Forest Rangers; zij passen extra goed op het bosje.  

Verbinden van mens en natuur

IVN Natuureducatie werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Ook heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.