Kinderen planten Tiny Forest in Oertijdpark Hunebedcentrum

Drenthe 10 maart 2023

Bij het Hunebedcentrum in het Drentse Borger is vandaag een Tiny Forest aangeplant, een stukje dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. Een plek waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal. Nadat de eerste boom was geplant door burgemeester Jan Seton, kinderburgemeester Lotte van der Scheur en directeur Wout van Vilsteren van VolkerWessels Noord, hebben de kinderen van groep 6, 7 en 8 van CKC De Borgh alle andere bomen geplant.

Het Tiny Forest is aangelegd in het Oertijdpark, een buitenterrein van het Hunebedcentrum met verschillende reconstructies als prehistorische huizen, akkers, grafheuvels en veenwegen. Het Hunebedcentrum gaat het Tiny Forest gebruiken om bezoekers en scholieren op een nieuwe manier te leren over de relatie tussen mensen en de natuur en hoe deze over de eeuwen sterk is veranderd.

De kinderen gingen tijdens deze plantdag even terug naar vroeger. En dus werd er ook soep gemaakt van eetbare wilde planten en mochten ze proberen vuur te maken met vuurstenen. Dat het leven vroeger best zwaar was, daar kwamen ze toen wel achter: “Vuur maken is in Minecraft een stuk makkelijker dan in het echt!”

Natuur als klaslokaal

IVN Natuureducatie ziet de natuur als het beste klaslokaal voor kinderen. Waar ze leren ín en van de natuur. Waar ze zich gezond kunnen ontwikkelen en kennis en vaardigheden opdoen om bij te dragen aan een duurzame planeet. Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Terwijl natuur en vrijheid om buiten te bewegen belangrijk zijn voor kinderen. Contact met natuur maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer. Het draagt bij aan verhoogde concentratie, betere leerprestaties én het stimuleert een milieubewuste houding. Daarom dromen wij van een wereld waarin natuur een vanzelfsprekend onderdeel is van elke schooldag. Een Tiny Forest is een van de manieren waarop we natuur naar school brengen.

Positieve effecten

  • Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
  • Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
  • De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
  • Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Tiny Forests in heel Nederland

Het idee van een Tiny Forest komt van experts uit India en Japan en wordt sinds 2015 ook in Nederland gebruikt. Het concept is in 2015 door IVN naar Nederland gehaald. Het initiatief voor dit Tiny Forest in Borger komt voort uit een samenwerking die bouwconcern VolkerWessels begin dit jaar heeft gesloten met IVN Natuureducatie en Earthwatch Europe. VolkerWessels treedt op als sponsor, IVN Natuureducatie is verantwoordelijk voor de organisatie en Earthwatch Europe gaat samen met vrijwilligers de groei van het bos monitoren.

Meer weten over Tiny Forest

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina