Drenthe
Kind & Natuur
maandag30mei2022

Gezocht: basisscholen die hun schoolplein gaan vergroenen

Gaat jouw basisschool aan de slag gaat met het vergroenen van het schoolplein? En willen jullie hier voedseleducatie aan koppelen? Dan is het Louis Bolk Instituut benieuwd naar jouw ervaringen! Deelnemende scholen ontvangen een buitenspeelpakket.

Wie kan meedoen aan dit onderzoek?

In dit onderzoeksproject willen de onderzoekers van het Louis Bolk Instituut kijken hoe goed het vergroenen van het schoolplein te combineren is met voedseleducatie en welk effect dit heeft op leerlingen van de basisschool. Daarvoor zijn ze op zoek naar:

  • Basisscholen die het komende schooljaar hun schoolplein gaan vergroenen.
  • Basisscholen die het komende schooljaar hun schoolplein gaan vergroenen en hier voedseleducatie aan gaan koppelen: moestuinieren, proeven en koken.
  • Basisscholen die interesse hebben in het vergroenen van hun schoolplein, maar dit het komende schooljaar nog niet gaan doen en graag wat tips van andere scholen verwelkomen.

Wat houdt meedoen in?

Het is de bedoeling dat scholen in de periode september 2022 t/m mei 2023 de eventuele veranderingen aan het schoolplein en voedseleducatie inzetten. Ervaringen hiermee kunnen worden gedeeld met de onderzoekers d.m.v. (digitale) vragenlijsten. Er zijn twee soorten vragenlijsten:

  • Een vragenlijst voor het schoolteam en ouders voor het einde van het schooljaar over haalbaarheid, waardering en ervaren impact op de kinderen.
  • Een vragenlijst voor de leerlingen voor het begin en eind van het schooljaar over eten en buiten zijn.

Elke vragenlijst kost slechts zo’n 10 tot 15 minuten om in te vullen. Aan het begin en eind van het schooljaar voeren de onderzoekers (met de kinderen samen) ook metingen op het schoolplein uit.

Indien gewenst kun je als school informatie ontvangen die je kunt gebruiken voor leerkrachten en ouders.

Waarom meedoen?

  • Je doet mee met onderzoek waarmee je andere scholen helpt om het schoolplein te vergoenen, een moestuin te starten en hier ervaringsgerichte voedseleducatie aan te koppelen. Jouw ervaringen en inzichten bieden handvatten voor andere scholen die aan de slag willen gaan. 
  • De kinderen kunnen helpen bij het uitvoeren van de metingen.
  • Je ontvangt een buitenspeelpakket voor op het schoolplein.

Aanmelden

Wil jij meer informatie of heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact op met Marieke Battjes-Fries of meld je direct aan via het contactformulier.