
Zomergasten
In de warmere zomermaanden trekken heel wat dieren naar Nederland om hier te vertoeven. Deze ‘zomergasten’ kun je nu zien.
Vlinders en vogels trekken uit zuidelijke streken zoals het Middellandse Zeegebied of Afrika naar Nederland om zich voort te planten. Zo ontkomen ze aan ongunstige omstandigheden zoals zware regen en gebrek aan voedsel of waardplanten. Ook populatiedruk (te veel van dezelfde soort) of overbevolking (te veel mensen in de omgeving) kan een rol spelen bij de trek.
Kolibrivlinder
Net als het gelijknamige vogeltje kan deze trekvlinder stilhangen voor een bloem, terwijl hij razendsnel met zijn vleugels slaat. Kolibrievlinders planten zich in Nederland voort.
Grote Worteluil
Deze nachtvlinder komt vanuit Italië en Spanje onze kant op. Verse vlinders in het voorjaar stammen af van overwinterde rupsen, ‘afgevlogen’ (gehavende) exemplaren zijn meestal immigranten.
Distelvlinder
Een invasie distelvlinders valt vaak samen met het binnenkomen van Saharazand in ons land. Ze brengen hier in de zomer een nieuwe generatie voort. In het najaar trekt een gedeelte van de vlinders weer terug naar het zuiden, de rest sterft hier.
Tjiftjaf
Dit kleine bruine vogeltje trekt vooral ‘s nachts. Tussen april en half mei komen ze weer terug naar hun broedgebied in Nederland.
Boerenzwaluw
In september en oktober kunnen grote groepen boerenzwaluwen gezien worden; deze vogels verzamelen zich voor de lange reis naar het zuiden.
Wielewaal
Onze wielewaal is de enige vertegenwoordiger van de wielewalenfamilie die hier voorkomt. Nederland bevindt zich aan de noordwestelijke rand van het verspreidingsgebied.
Nachtegaal
Nachtegalen trekken in zuidwestelijke richting over Frankrijk en het Iberisch Schiereiland naar tropisch Afrika.
Dit artikel verscheen eerder in de zomereditie van Mens & Natuur magazine. Wil je ook het Mens & Natuur Magzine ontvangen? Voor € 25 per jaar ben je al lid van IVN.
Illustraties: Anabella Meijer