Doe-tip: Verdiep je in de gekke dierenwereld Insecten en bodemdieren

Doe-tip: Verdiep je in de gekke dierenwereld

Zoek jij nog een leuke bezigheid voor vandaag? Verdiep je dan eens in de vreemde wereld van het dierenrijk. Weet jij bijvoorbeeld hoe het kan dat een mier altijd de weg terugvindt naar het nest? Of wist je dat regenwormen meerdere harten hebben? Lees het hieronder en steel de show met je nieuwe kennis wanneer je straks weer met vrienden samen mag komen.

Mieren

Mieren

Mieren lopen flink wat af. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe ze altijd hun weg terug naar hun nest weer weten te vinden? Volgens een Zwitsers onderzoek blijken mieren hun stappen te tellen. Natuurlijk niet letterlijk, maar ze lijken een soort interne stappenteller te hebben, waardoor ze altijd precies weer bij hun nest terecht komen na een zoektocht naar voedsel.

Regenwormen

Wist je dat het aantal harten per regenworm verschilt? De gewone regenworm heeft bijvoorbeeld vijf paar, en dus tien harten in totaal! Daarnaast heeft een regenworm geen longen maar kan hij gewoon door zijn dunne huid ademen. Hij beweegt zich voort door middel van borstels, die hebben een handige voor- en achteruitstand. Als een vogel hem probeert te vangen kan hij zich zelfs met deze borstels in de grond vastzetten zodat hij moeilijk te pakken is. Hij heeft dan wel veel harten, maar tanden hebben ze niet. Hij eet zijn voedsel met zand en al, waardoor het voedsel door het zand in zijn maag vermalen wordt. Het zand poept hij weer uit. We praten nu wel over een ‘hij’, maar een regenworm is zowel een man als vrouw!

Pissenbed

Pissebedden

Er zijn wereldwijd ongeveer 900 soorten pissebedden bekend. In Nederland komen daarvan maar 37 soorten voor. Pissebedden kunnen anderhalf tot twee jaar oud worden. Het zijn handige beestjes, als ze op hun rug vallen kunnen ze zich laten kantelen door met hun pootjes maaiende bewegingen te maken, zo komen ze weer op hun pootjes terecht.

Vroeger bestond er een bijgeloof dat bedplassen door middel van de pissebed verholpen kon worden. De diertjes werden gedroogd en vermalen en daarna in het bed gestrooid. Dit moest de kinderen leren zindelijk te worden. Pissebedden plassen niet. De afvalstoffen die een pissebed in zijn lichaam heeft verdampen door zijn pantser heen. Daarnaast is het wel een toepasselijke naam. Als je veel ruwe pissebedden bij elkaar hebt ruiken ze namelijk naar plas! De grootste pissebed ter wereld is 45 centimeter lang en leeft op de bodem van tropische zeeën.

kever

Kever

Heb jij wel eens geprobeerd om zes dubbeldekker bussen (met passagiers) voort te trekken? Daar heb je superkrachten voor nodig. De Onthophagus Taurus is een mestkever die in verhouding wel zo sterk is. Hij kan 1141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken! Het Vliegend Hert is de grootste keversoort die in Nederland voorkomt. Het mannetje wordt maar liefst 8 centimeter lang. De kever mag hier misschien niet zo gewenst zijn, maar in Japan is deze diersoort zeer populair als huisdier voor kinderen. Zo heeft de kever ‘Spike’ al 17.000 Instagram volgers door zijn tekenkunsten.

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

Bron: dier-en-natuur.infonu.nl

Ontdek meer over

Deel deze pagina