Over IVN BinnenBos

Ruim 90% van de Nederlandse scholen heeft een slecht binnenklimaat. Het gevolg: een negatief effect op de aandacht en leerprestaties van leerlingen. Naast goed ventileren kan het vergroenen van het klaslokaal een positieve boost geven aan het binnenklimaat. 

Planten in de klas

Planten verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van een heus ‘BinnenBos’ erg leuk én leerzaam voor de leerlingen. 

Wat is een IVN BinnenBos?

Met een IVN BinnenBos zet je het leslokaal vol met gifvrije, biologisch gekweekte kamerplanten. Het is speciaal ontwikkeld voor groep 5-6 van het basisonderwijs. Er is een plantenwand met persoonlijke planten van leerlingen en een echte junglehoek achterin de klas. De leerlingen planten het bos zelf aan, verzorgen de planten en leren stekjes op te kweken. Zo maak je stek voor stek de school groener! 

Leerlingen doen samen met de leerkracht en de IVN BinnenBos-wachter onderzoek naar het effect van de planten op de luchtkwaliteit en hun eigen aandacht. Met een toegankelijk lespakket helpt IVN leerkrachten het BinnenBos op een leuke manier in te blijven zetten bij lessen die aansluiten bij diverse kerndoelen.

“In de middag ruikt het niet lekker in onze klas, ik word er slaperig van,” Maarten (groep 5).

Binnenbos

Wat krijg je van IVN Natuureducatie?

Biologisch gekweekt plantenpakket met: 

 • Een persoonlijke plant per leerling.
 • Een groene muur die dient als plantenkapstok.
 • Een stekstation.
 • Een jungle-hoek met minimaal 3 grote planten.

Ondersteuning en begeleiding van IVN:

 • 3 gastlessen van een IVN BinnenBos-wachter: actief en onderzoekend.
 • Intake en evaluatie van het project. 
 • Inzet meetapparatuur binnenklimaat.
 • Onderzoek naar het concentratievermogen van de leerlingen.
 • BinnenBos-wachter diploma voor iedere leerling.
 • Rapport over het leerklimaat in de klas.
 • Extra BinnenBos lesmateriaal voor de leerkracht: 6 lessen.

Download de flyer: Binnenbos flyer

Kosten van een IVN BinnenBos

Een BinnenBos (begeleiding, junglehoek, plantkapstokken, stekstation en onderzoek) kost € 5.158.

Voor de kinderopvang

Een BinnenBos is ook bij uitstek geschikt voor Kinderopvanglocaties. Met veel kinderen in een ruimte staat ook daar de luchtkwaliteit onder druk. Een groene omgeving nodigt bovendien uit tot vrij spel en ontdekken. 

Ik wil een BinnenBos!

Momenteel lopen op meerdere scholen in Nederland pilots met het BinnenBos. Zo maken we ons lesprogramma nog beter op maat. Wil jij ook een BinnenBos op jouw school? Vanaf 22 november 2019 bieden we het BinnenBos-lesprogramma aan voor alle scholen in Nederland.

Neem contact op met de contactpersoon in jouw provincie.