Bemodderde witte sneakers

Zutphen 29 februari 2024

Verslag Boomfeestdag 13 december 2023.

hrinneringspaal de FliefAltijd spannend hoe het weer zich houdt op een Boomfeestdag: elke dag kijken op de weerapp’s en hooguit een beetje miezer wordt die dag voorspeld.

Zoals gepland aan de Piet Heinstraat: de ontvangst van de kinderen en verdere gasten vond plaats op een mooi ruim grasveld voor het gebouw waar Oekraïense vluchtelingen gehuisvest zijn. De vlaggen strak in het gelid en de tafels waar koek en chocolademelk op zouden worden gepresenteerd veilig voor de regen onder het afdak van de partytent. Het was die ochtend niet koud, wel grijs en druilerig. Een mooie mengelmoes van 20 kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 van basisschool De Flief lieten zich er niet van weerhouden om in optocht, in kleurrijke boomfeestdagveiligheidshesjes gestoken en vrolijk gestemd, ten tonele te verschijnen.

Larfjes en wormen

Na een formeel deel, kon het werkelijke plantfeest beginnen en volgde er een run op de batsen. De groepjes kinderen verspreidden zich over de lange rij kuilen met boom met kluit langs de kant van de weg en begonnen die enthousiast dicht te scheppen. ‘Mijn’ groepje van drie meiden schepte wel heel fanatiek; één van hen sjorde zelf met hele grasplaggen om de nog een beetje blootliggende kluit goed toe te dekken. Ze vond ook larfjes en wormen en stopte ze zorgvuldig weer onder de grond nadat juf Lisa die bewonderd had. Na de aarde rond de zevende boom toegedekt en aangestampt te hebben bleek dat de hele plantklus al was geklaard. En beetje beteuterd dat het al voorbij was keken ze naar hun bemodderde witte sneakers. Maar de alom aanwezige plassen boden uitkomst. Daarin konden ze lekker worden afgesopt. De miezerige regen ging over in een gestage regenbui en met z’n allen op een kluitje kropen we onder het afdak van de partytent waar Richard iedereen voorzag van chocolademelk en Bastognekoeken. Het was een knus en genoeglijk samenzijn.

Het nut van bomen

Tijdens het formele gedeelte heette het ontvangstcomité o.l.v. voorzitter van de Bomenstichting, Ieke Vreeken de kinderen van hartelijk welkom met een inleiding over het nut van bomen. De kinderen wisten met deze vragen wel raad. Je kon er stoelen en tafels van maken, papier en zelfs stof! Ieke vulde dit nog aan met het verhaal over het opnemen van Co2 en produceren van zuurstof Gemeenteraadslid voor Groen Links, Dolf Logemann vertelde nog dat de gemeente van plan is de komende jaren nog duizenden bomen te planten. En dat de kinderen die ochtend er 24 van zouden aanplanten. En toen kwam de tijdcapsule tevoorschijn en toonden de kinderen de door hen getekende bomenwerkstukken. Fantasierijk en omgeven door vogels en vlinders tot heel gedetailleerd met wel 100 blaadjes aan de takken. We stopten ze allemaal in de tijdcapsule en de kinderen begroeven die in de grond bij de herinneringspaal.

Om het afscheid nog even uit te stellen poseerden we met z’n allen voor een laatste groepsfoto. Daarna wuifden we de optocht met juffen en kinderen weer uit, verzamelden batsen, partytent en vlaggen en zeiden elkaar gedag tot de volgende boomfeestdag.

Jouck Iedema

Deel deze pagina