Werkgroep Opgeruimd Wijk

Logo Wijk Schoongewoon

De deelnemers aan de Werkgroep Opgeruimd Wijk hebben een eigen stukje Cothen, Langbroek of Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om dat door het jaar heen vrij te houden van zwerfvuil. Inmiddels bestaat deze groep uit 120 deelnemers, en dat is te zien in onze omgeving. De geadopteerde gebiedjes zijn ingetekend op de kaart op Supporter van Schoon . Om alle straten, parken en pleinen schoon te houden zijn er nog altijd vrijwilligers nodig! Wil je ook deelnemen aan deze werkgroep, meld je dan aan via opgeruimdwijk@vnmw.nl.

Werkwijze Opgeruimd Wijk

Zaterdag 16 september 2023 was het World Cleanup Day

Zaterdag, tijdens de World Cleanup Day staken zo’n 50 deelnemers hun handen uit de mouwen om Cothen en Wijk bij Duurstede te ontdoen van zwerfvuil. De werkgroep Opgeruimd Wijk heeft organiseerde de actie in goede samenwerking met de gemeente.

Wat opviel: dankzij het statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes zien we deze gelukkig minder vaak terug op straat. Het aantal peuken valt helaas extra op. Peuken hebben  een zeer schadelijk effect op het milieu, onder andere vanwege de microplastics en andere kwalijke stoffen in de filters.

Twee wandelende ‘sigaretten’ vroegen nadrukkelijk om aandacht voor dit probleem.

Binnen de gemeente zijn meer groepen actief geweest om zwerfvuil op te ruimen: Scouting Sea Lions, Watersportvereniging Rijn en Lek, Kanoclub Krommerijn en Hengelsportvereniging de Rietvoorn.

Al met al was het afgelopen zaterdag een geslaagde opruimactie. Volgend jaar weer!

Klik hier voor cleanup day foto’s

Zwerfafval-aanpak strandje bij het Wijkse Veer

Al enige tijd is het (zwerf)afval op het strandje bij het Wijkse Veer een storend dilemma. Medewerkers van de gemeente Buren en Wijk bij Duurstede hebben samen met Rijkswaterstaat en met medewerking van vrijwilligers en de restauranteigenaar een aanpak gecreëerd. Zie hiervoor het artikel van WijksNieuws: link

In het hoogseizoen heeft de gemeente de taak het afval op te ruimen en te verwijderen en buiten het hoogseizoen gaan de vrijwilligers van Buren en Opgeruimd Wijk regelmatig het afval verzamelen. Alle betrokkenen zijn zeer te spreken over de goede samenwerking en het snelle resultaat.

Schone Rivieren ‘Expeditie’

We kijken terug op een geslaagde Schone Rivieren ‘Expeditie’ van vrijdag 19 mei. Zo’n vijfentwintig deelnemers van de werkgroep Opgeruimd Wijk verzamelden zich rond half tien bij de Graanschuur. Frans Hoving, Frans Vera en Ruud Waltman hebben enthousiast de rol van gids op zich genomen.

Na de koffie of thee is de groep in drie subgroepjes gesplitst en is een wandeling gemaakt door de Lunenburgerwaard en langs de Nederrijn en Lek. De ‘expeditie’ stond in het teken van het Programma Schone Rivieren, het programma waarvoor de werkgroep zich ook inzet. Het programma is een samenwerking van IVN, St. De Noordzee, de Plastic Soup Foundation. De gezamenlijke ambitie voor dit project is: de toevoer van plastic via de rivieren bij de bron tegenhouden. In het programma staan vier O’s centraal: Onderzoeken, Oplossen, Ontdekken en Opruimen. De deelnemers aan de werkgroep Opgeruimd Wijk zijn gedurende het jaar al vaak aan het Opruimen, tijdens de ‘expeditie’ stond het Ontdekken centraal, wat tegelijk ook was bedoeld als bedankje aan de deelnemers.

 

De Lunenburgerwaard is in beheer bij het Utrechts Landschap en recent is een deel van het gebied ingeplant met bomen en struiken die thuis horen in een ‘zacht ooibos’, dat kenmerkend is voor dit soort gebieden. Helaas is hierbij ook gekozen voor een boomsoort, de Canadese Populier, die hier eigenlijk niet thuis hoort, zo benadrukte Frans Vera. Gelukkig was er genoeg te zien en te beleven wat wel op goedkeuring van de gidsen kon rekenen. In de komende jaren zal het gebied de nodige veranderingen te zien geven en dat is leuk om te gaan volgen.

De werkgroep wil de ‘Expedities’, zoals de wandelingen / ontdektochten worden genoemd in het programma Schone Rivieren, vaker uitvoeren.

18 maart 2023 was het weer Landelijke Opschoondag!

Op zaterdag 18 maart hebben 60 enthousiaste opruimers deelgenomen aan de Landelijke Opschoondag.
De werkgroep Opgeruimd Wijk heeft deze actie in nauwe samenwerking met de gemeente uitgevoerd.
Burgemeester Iris Meerts heeft vooraf al haar opruimrondje gelopen en heeft bij de start van de actie de deelnemers bedankt voor hun inzet.
Al sinds jaar en dag zet wethouder Wil Kosterman zich in voor een schone openbare ruimte en uiteraard was ze ook dit keer weer van de partij.

Na de koffie of thee met zelfgebakken koek van Karen zijn de deelnemers aan de slag gegaan in verschillende gebieden binnen de gemeente.
We hebben vooral de gebieden onder handen genomen die nog niet ‘geadopteerd’ zijn door vaste opruimers.
Doordat er zoveel deelnemers waren hebben we flink wat opgehaald.
Wijk bij Duurstede lag er na onze actie weer een stuk schoner bij.
Dank aan alle deelnemers!!!
Voor een impressie, zie: fotoverslag van een geslaagde Landelijke Opschoondag in Wijk bij Duurstede

Zwerfvuil-opruimochtenden in Cothen en Langbroek

De werkgroep Opgeruimd Wijk heeft op 25 februari en 4 maart 2023 opruim- en ontmoetingsochtenden georganiseerd in Cothen en Langbroek. Beide plaatsen liggen er na onze inzet weer een stukje schoner bij.

Voor start en einde van de actie in Cothen konden we terecht in het verenigingsgebouw van muziekvereniging Excelsior. In Langbroek waren we te gast in Dorpshuis De Toekomst. Wethouder Wil Kosterman heeft op beide dagen ook enthousiast de handen uit de mouwen gestoken.
Van de opruimochtend in Cothen heeft Ali van Vemde van ’t Groentje verslag gedaan: zie deze link.
Dank aan alle deelnemers!
Zie verder opruimochtenden 2023 cothen en langbroek.

World Cleanup Day zaterdag 17 september 2022

Wijk bij Duurstede ligt er weer een stuk schoner bij. Zaterdag 17 september vond de World Cleanup Day plaats. Zo’n 35 leden van de werkgroep Opgeruimd Wijk staken de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen.
Zie hier de beelden 220917 world cleanup day

De Landelijke Opschoondag op zaterdag 19 maart’22

opschoondag

opschoondag

Meer foto’s: 220319 opschonen