Werkgroep Natuureducatie

Jaarverslag VNMW 2022

De werkgroep Natuureducatie wil de inwoners van Wijk bij Duurstede de natuur en het landschap in de directe woonomgeving laten beleven. Het landschap in de omgeving van Wijk bij Duurstede is zeer gevarieerd; op het gebied van natuur is er veel te zien en te beleven.

Heb je interesse om je steentje bij te dragen aan deze werkgroep? Je bent van harte welkom, laat het ons weten via info@vnmw.nl.

————————————————————————————————————

Natuurlijk heel leuk organiseert verschillende natuur activiteiten. Welke activiteiten is te lezen op de website Natuurlijk heel leuk.

Hier is de jaarkalender 2023 te vinden: NHL Kalender 2023.

Jaaroverzicht Groen doet goed 22

Sinds januari 2020 is er een samenwerkingsverband tussen de VNMW, Natuurlijk heel leuk, de Kinderboerderij en de Wijkse Moestuin.

Activiteiten voor kinderen door het IVN vinden o.a. plaats onder het motto Groen doet goed. Lees op de landelijke IVNsite meer over Groen doet goed

————————————————————————————————————–

Natuurweek Funny Nature 2023

Van 14 t/m 18 augustus kunnen kinderen vanaf 6 jaar meedoen op één of meer dagen aan de natuurweek. Er wordt elke dag  een leuk programma vol natuuractiviteiten verzorgd door Natuurlijk heel leuk. We gaan vuur maken, hutten bouwen, speuren, ontdekken, dieren verzorgen en vooral natuurlijk lekker buiten spelen.

Aanmelden en meer informatie op groendoetgoedinwijk.nl

 

Funny Nature 2022 foto’s

educatie

NATIONALE TUINVOGELTELLING!

Op zondag 29 januari tussen 14.00 en 16.00 uur organiseerden Vereniging Natuur en Milieu, IVN-afd. Wijk bij Duurstede en Natuurlijk heel leuk in het educatief centrum van Kinderboerderij De Vliert een leuke natuuractiviteit rondom de tuinvogeltelling.

Vogels spotten in de kriebelbeestjestuin en tellen staat centraal. Maar we maken ook een vogelvoerknutsel om vogels wat dichterbij te lokken. Zo kunnen we ze makkelijker tellen. Ben je klaar met tellen, dan is er ook nog een leuke speurtocht naar andere vogels op de kinderboerderij.

Verslag Slootjesdagen

Op zondag 12 juni 2022 stonden om 11.00 uur de eerste kinderen al klaar om rondom de stadsvijver op zoek te gaan naar waterdiertjes. Het was weer een mooi gezicht hoe de kinderen en hun (groot)ouders zich konden vergapen aan al die prachtige kleine beestjes. Met een loep en zoekkaart bij de hand en behulpzame VNMW-vrijwilligers Aad en Marlies Kester om te helpen bij het scheppen en onderzoeken konden er mooie ontdekkingen gedaan worden.

Maar er was natuurlijk meer te doen. Bij de stadsvijver zitten ook hele mooie watervogels en andere dieren die op het water afkomen. De kinderen lieten met behulp van de andere VNMW’er Lex Kramer en Petra Ekhardt van Natuurlijk heel leuk, hun fantasie de vrije loop en maakten leuke tekeningen en knutselden van natuurlijk materiaal een bootje. Aan het eind van het parcours rond de stadsvijver ontvingen de kinderen een mooi IVN-slootjesonderzoekers certificaat en wat lekkers van Nancy Rietveld van Natuurlijk heel leuk. In totaal hebben 16 kinderen en ongeveer evenveel volwassenen een hele leuke zondagmiddag gehad met een hoge natuurwaarde.

Vlindertelling in de heemtuinHeemtuin

Zondag 11 juli 2021 was er een activiteit van de VNMW en Natuurlijk heel leuk samen. Kinderen konden vlinders komen tellen en er waren verschillende ander activiteiten. Ze konden allerlei opdrachtjes uitvoeren, het verborgen ontdekpad lopen, als vlinder worden geschminkt en ze konden kijken wat er in het water leeft.Heemtuin

Start kidsclub Funny Nature

Vanaf woensdag 28 april 2021 is de kidsclub Funny Nature gestart. Elke woensdagmiddag bieden zij kinderen op verschillende locaties in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek de ruimte om buiten te spelen, te ontdekken, te speuren, te proeven en vooral hopelijk te genieten en lol te maken.

Kinderen die lid worden van de kidsclub zijn daarmee ook automatisch lid van VNMW-IVN en Kinderboerderij De Vliert. Daarnaast krijgen ze een 10-strippenkaart bij De Wijkse Moestuin. Met de kidsclub gaan we daarom ook regelmatig naar de locaties van de kinderboerderij en De Wijkse Moestuin en nemen we hen mee de natuur in om hen meer te betrekken bij alles wat groeit en bloeit om ons heen.

We starten met een groep van maximaal 15 kinderen in de leeftijd vanaf 6 jaar. Afhankelijk van de aanmeldingen kunnen we dit later opschalen naar meerdere leeftijdsgroepen. De eerste 4x kunnen kinderen gratis deelnemen om te kijken of ze het leuk vinden. Daarna volgt lidmaatschap voor een jaar. Nadere informatie en wijze van aanmelding is terug te vinden op de website van Natuurlijk heel leuk.

—————————————————————————————————————————–