Zevenstippelig lieveheersbeestje

Coccinella septempunctata

lieveheersbeestje

Symbool zinloos geweld

Veel mensen vinden insecten griezelige beestjes, maar lieveheersbeestjes vinden ze over het algemeen wel leuk. Het beestje doet mij denken aan mijn eigen jeugd waarin ik probeerde ze te vangen en dan de stippen telde. Hun leeftijd kan je niet aflezen aan het aantal stippen dat ze hebben, zoals wel eens wordt gedacht. Ze leven ongeveer een jaar. Ze hebben mooie kleuren en zien er niet gevaarlijk uit. Sommige mensen voorspellen met het lieveheersbeestje het weer door het weg te blazen vanaf hun hand. Als het dan weg vliegt, wordt het morgen mooi weer, maar als het op de grond valt dan weet je het wel…. alweer regen.

Zevenstippelig

Het Zevenstippelig lieveheersbeestje heeft oranjerode dekschilden met 7 zwarte vlekken, waarvan de voorste over beide schilden valt. Ze hebben een leuke gewoonte: ze kruipen altijd omhoog. De kever is voornamelijk in zonbeschenen terreinen te vinden en zoekt het zonlicht op. Het is een heel nuttig dier want zowel de kever als de larve leven bijna uitsluitend van bladluizen. Het Zevenstippelig lieveheersbeestje is overdag actief en trekt zich 's nachts terug in spleten of tussen bladeren. Het Zevenstippelig lieveheersbeestje houdt een winterslaap, aan het einde van de zomer trekt de kever zich terug. De overwintering vindt altijd plaats als volwassen kever, nooit als ei of larve

Larve

De kevers zoeken elkaar op in het voorjaar om te paren, vaak is er aan het eind van de zomer een tweede generatie. De larven zijn vanaf mei te vinden. De larve heeft al zes bruikbare poten, maar nog geen vleugels en dekschilden. Hij is mat blauwgrijs met enkele oranjegele vlekken en een pukkelig achterlijf. In de ongeveer 4 weken voordat de larve zich verpopt verslindt hij al zo'n 600 bladluizen.

 

Leefgebied en voorkomen

Dit populaire ronde kevertje is het bekendste en meest algemene lieveheersbeestje van de ruim 50 soorten die in Nederland voorkomen. Vorige week zag ik het Zevenstippelig lieveheersbeestje weer op een plant in mijn tuin. Het komt voor in grote delen van Europa en in delen van Azië. Wereldwijd zijn er zelfs ongeveer 5000 soorten lieveheersbeestjes.

Namen en symboliek

Het lieveheersbeestje kent verschillende namen zoals, Zonnekever, Mariakever, Hemelskoetje, Oliebeestje en Gelukskever, Zelf noem ik het beestje vaak Kapoentje . Ze worden beschouwd als geluksbrenger en zijn het symbool van de stichting tegen zinloos geweld. De Germanen noemde het beestje ‘Freyafugle’ (vogel van Freya, de Germaanse godin van vruchtbaarheid ). In sommige landen is het Lieveheersbeestje verbonden met de Heilige Maria. De vlekken op de rug van het diertje symboliseren namelijk de Zeven Smarten (van verdriet en pijn) in het leven van Maria. Het lieveheersbeestje zou door de Heilige Maria worden gestuurd om gewassen van tuinders te beschermen.

lieveheersbeestjeEerste gespotte Kapoentje in 2018        

lieveheersbeestjeParing, mannetje boven

Bron : https://www.wnf.nl  https://nl.wikipedia.org  http://www.beesies.nl

Nel Kuipers