Vroege Vogels op Landtong Rozenburg

In 2022 bracht een team van Vroege Vogels Radio een bezoek aan de Landtong Rozenburg. Voor hun reguliere radioprogramma op de zondagochtend maakten zij opnames over het verdwenen Natuurmonument De Beer. Nadat deze opnames waren afgerond werd er door de regie contact met mij opgenomen met de vraag of de Landtong geschikt zou zijn voor een televisieopname en of ik acht onderwerpen kon aangeven die aan de orde zouden kunnen komen. Zo gezegd, zo gedaan.

In november ontving ik bericht dat de filmploeg in juni 2023 kwam voor een tweedaagse opname. En zo geschiedde…

De ploeg bestond uit wel tien mensen: geluids- en cameramensen, een natuurfilmer en uiteraard Menno Bentveld die de interviews deed. Voor elk van de acht onderwerpen waren zowel professionals als Landtong-natuurliefhebbers uitgenodigd.

De onderwerpen waar ik voor gevraagd was betroffen het ontstaan en de geschiedenis van de Landtong en de monitoring van vlinders. Om die voor de camera te krijgen was nog wel een dingetje tijdens de juni-dip van de vlinders. Ik had tijdens een cursus geleerd niet te spreken over dingen die je ook niet ziet. Het was dan ook een hele klus om de snel jagende vlinders op een juist moment op beeld te krijgen.

Hoe in totaal 25 uur filmen uitpakt in een programma van 45 minuten kunnen we zien tijdens de uitzending van Vroege Vogels op zaterdagavond 26 augustus om 19.10 uur op NPO2. Ik ben erg benieuwd.

Wim van Vliet

Deel deze pagina