Stadstuinieren

Een aantal speciale IVN-projectgroepjes proberen de verstedelijkte wereld te vergroenen door de bewoners te inspireren en praktisch aan het werk te zetten om hun eigen huis, tuin en buurt groener te maken. De term die je hiervoor steeds vaker tegenkomt is urban gardening ofwel stadstuinieren. Hieronder zie je een aantal van onze activiteiten op dit gebied.

► Cursus Stap voor stap Moestuinieren

Groente kweken op je balkon? Dat kun je na deze basiscursus over moestuinieren. Ieder voorjaar start een nieuwe uitvoering. Voor meer informatie zie de cursusomschrijving.

► Workshop Fermenteren kun je leren

Bij fermentatie worden bacteriën, schimmels en gisten gebruikt om een voedingsmiddel te maken zoals yoghurt, brood en koffie. Wist je dat al?
Deze workshop is een van de programmaonderdelen op het IVN Festival op 11 september 2021.

► Facebookrubriek  OP SAFARI IN DE TUIN

IVN Natuurgids Yvonne neemt je mee op fotosafari door haar eigen tuin in Westbroek op www.facebook.com/ivnvechtplassen, terug te vinden via: #yvonnestuinsafari

► Inspiratieworkshop Geveltuinieren

Laat je inspireren voor een geveltuin en pluk vers fruit naast je deurbel. Meer informatie over deze online activiteit volgt binnenkort.

► Voedselbossen & Tiny Forests

  • Sinds 2018 monitoren enkele IVN natuurgidsen van onze afdeling het Tiny Forest Muziekplein in Utrecht Terwijde.
  • Het bestuur van IVN Vecht & Plassengebied heeft  € 1000,-  uit het W.F. de Winterfonds 2021 toegekend voor de aanleg van een eetbare haag in het Voedselbos Oostwaard. Daarbij wordt dit jaar o.a. in september ook een  IVN Fète de la Nature feestje voor kids gehouden. 

  • In 2021 wordt ook gestart met activiteiten bij het nieuwe Voedselbos op Tuinenpark De Pioniers.
     

► Buurttuin

Soms ligt er een braakliggend terrein of stukje grond in de wijk of buurt en gaan de bewoners samen aan de slag om daar een buurttuin van te maken. Over hoe je zo'n gemeenschappelijke stadtuinproject aanpakt kun je meer lezen in een praktisch 5-stappenplan.

► Mee doen?

Vind je het leuk om mee te doen met een van bovenstaande projecten of wil je meer informatie? Of mischien heb je ideeën/wensen voor een nieuwe stadstuinierworkshop. Stuur dan een berichtje naar Stadstuinieren met je vraag of opmerking.