Update Natuurcursus – Adoptiekoeien, varkensoren, boompjes trekken

Vecht en Plassengebied 16 november 2023

Het eerste deel van de Najaarsversie van de Natuurcursus heeft ons al weer heel veel geleerd. Monique van der Laan van biologische boerderij de Beekhoeve (https://beekhoeve.eu/) in Kamerik heeft ons gepassioneerd en zeer deskundig bijgepraat over het biologisch boeren. Wat betekenen al die biologische keurmerken, wat kun je allemaal met melk doen (citaat Monique: “Een heel wonderlijk product”), wat betekent het voor het bodemleven (een heel belangrijk onderdeel bij biologisch boeren) en uitleg over de vele regelgeving die erbij komt kijken. Monique heeft vele vele vragen van ons beantwoord zowel op de lezingavond als bij de excursie. Dat geeft eigenlijk ook aan dat we er eigenlijk nog bar weinig van afweten terwijl het natuurlijk nu een heel actueel onderwerp is.

Bij de boerderij is een winkel waar de verse producten gekocht kunnen worden, daar hebben we bij de excursie natuurlijk meteen gebruik van gemaakt. En oh ja, je kunt ook een koe adopteren die je regelmatig mag bezoeken (wat houdt je eigenlijk tegen?).

Een bezoek aan de Beekhoeve is zeker aan te raden en je kunt misschien wel in gesprek komen met Monique als je dat wilt, hier links op de foto in de rode jas. Waarschijnlijk gaan we nog wel een keertje terugkomen als natuurcursus want er valt nog zoveel te weten over biologisch boeren en regeneratieve landbouw (zoek maar op).

Bij het tweede onderwerp van de Natuurcursus, paddenstoelen, kregen we meteen een opdracht mee (neem een plaatjespaddenstoel mee) en werden we aan het werk gezet om te kijken wat belangrijke aspecten zijn om te determineren. Denk aan: vorm en kleur van het vruchtlichaam, onderkant (plaatjes, plooien, buisjes, gaatjes, stekels), aanwezigheid van bepaalde delen (beurs, velumschubjes, ring, gordijn, rafels aan de hoedrand) sapafscheiding, geur, smaak (proeven mag maar wel uitspugen daarna). Paddenstoelen zijn er blijkbaar in zoveel soorten en “smaken” dat je echt alle mogelijke kenmerken nodig hebt om te kunnen determineren.

Bij de excursie in Over Holland (net boven Breukelen) hebben we veel paddenstoelen gezien, het had voorafgaand veel geregend dus dat was gunstig. En onze gidsen Tineke en Alie wisten natuurlijk heel goed waar we wat konden vinden.
Want dan weer opvalt zijn de mooie kleuren en vormen en natuurlijk de namen die de paddenstoelen hebben, het lijkt erop alsof ze soms ter plekke zijn verzonnen in het verleden.

Wat we niet zien (misschien iets voor een wildcamera?) is dat paddenstoelen soms binnen dag kunnen opduiken en soms ook net zo snel weer kunnen verdwijnen. Dat maakt het nog raadselachtiger.

We hebben mooie exemplaren paddenstoelen gezien: varkensoren, kluifzwammen, porseleinzwammen en veel meer, zei onderstaande foto’s (bron: Kees Swierts).

Tenslotte hebben we vanuit de natuurcursus als tussendoortje onze vaste boer Bert van Tol geholpen bij het trekken van (elzen)boompjes op zijn nieuwe natuurgebied. Dat is nodig om het gebied niet in bos te laten veranderen. Zie het filmpje van Bert op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/reel/1244972139507086

De volgende onderwerpen staan nog op ons programma: Natuurgebied Lage Vuursche, Stads en parkvogels en Insecten. Hierover meer in de volgende update.

Tot de volgende keer, Kees Goossen, Natuurcursus IVN Vecht en Plassen.

Deel deze pagina