Overig

SymbioFest luidt nieuw tijdperk in

Vecht en Plassengebied 15 mei 2023

Luister naar een kamerplant die muziek maakt en beleef een interspecies picknick. Of maak een wandeling die al je zintuigen wagenwijd openzet, zodat je de natuur totaal anders gaat ervaren.

Zaterdag 24 juni vindt van 11 tot 17 uur op het fort Werk aan de Waalse Wetering bij Tull en ‘t Waal een geheel nieuw festival plaats: SymbioFest – het eerste festival ter wereld waar de relatie tussen mensen en niet – mensen centraal staat en waar elk organisme welkom is.

Initiatiefnemers Joëlle Baijer en Rob Meijers vinden het hard nodig dat we onze relatie met de natuur herstellen. Baijer: “We leven in betonnen huizen en checken het weer op onze telefoon. We zijn als mens langzaam losgekoppeld geraakt van de natuur. Dit met de welbekende gevolgen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. En bovendien worden mensen er ook nog bewezen ongelukkig van. Zonde!

Op SymbioFest onderzoek je via allerlei activiteiten jouw relatie met de natuur en ontdek je hoe je deze kunt verbeteren en meer van de natuur kunt genieten!” Daar hoef je geen natuurkenner voor te zijn. “Kennis kan handig zijn,” ze gt Meijers, “maar vraag iemand een bijzondere natuurervaring te beschrijven en dan vertelt iemand vol vuur over een mooie zonsondergang op een fijne plek, of een onverwachte ontmoeting met een dier. Het is niet de soortenkennis die in je geheugen gegrift b lijft, maar de gevoelens van rust, verbondenheid, vrijheid of geluk.”

Het Natuur – Mens Collectief, dat het festival organiseert,en ook door Baijer en Meijers is opgestart, is een snelgroeiend netwerk van mensen die er hetzelfde over denken. De naam van het festival verwijst naar het Symbioceen: het aankomende tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Tijdens SymbioFest vindt dan ook de begrafenis van het Antropoceen plaats waarbij bezoekers afscheid nemen van gewoonten die de natuur niet dienen.

Tickets zijn verkrijgbaar via: www.eventbrite.com/e/tickets – symbiofest – 600818744037

Ontdek meer over

Deel deze pagina