Natuurgids bij het IVN? Iets voor jou?

Natuurgids bij het IVN? Iets voor jou?

Vecht en Plassengebied 21 oktober 2019

In januari 2020 start de IVN natuurgidsenopleiding, een opleiding tot natuurgids die wordt georganiseerd door de IVN-afdelingen Nieuwegein-IJsselstein e.o. en Vecht en Plassengebied. Je kunt je vanaf nu opgeven om mee te doen!

Natuurgidsen  houden zich bezig met het boeiendste, leukste en gezondste onderwerp in hun omgeving, namelijk ‘de natuur’. De belangstelling voor de natuur delen zij als vrijwilliger met een vijftigtal actieve IVN-leden in de regio. In de vereniging vind je ook mensen die zich gespecialiseerd hebben en bijvoorbeeld vooral veel weten van planten, vogels of duurzaamheid. Zo vind je medestanders die dezelfde interesse hebben als jij en ontplooi je activiteiten binnen jouw belangstellingsgebied.

Een voorwaarde voor deelname aan de opleiding is het lidmaatschap van het IVN, bij voorkeur van één van de organiserende afdelingen: Nieuwegein – IJsselstein e.o. of Vecht en plassengebied.  Beide IVN afdelingen  hebben  eigen ambities, flora- en faunawerkgroepen en een gevarieerd aanbod aan (jeugd)activiteiten. Er is dus keuze genoeg om als  natuurgids mee aan de slag te gaan.

Wanneer je de Natuurgidsenopleiding volgt, moet je rekening houden met een tijdsinvestering  van meerdere uren per week. Het is dus een intensieve cursus! Want, naast de lessen en excursies, wordt er ook  van je verwacht dat je actief deelneemt aan afdelingsactiviteiten (in stagevorm).

Met de natuurgidsenopleiding van het IVN ontwikkel je jouw enthousiasme voor  de natuur om  deze met anderen te delen. Je leert hoe je een excursie voorbereidt, wat de do’s en dont’s van het gidsen zijn en je leert veel over de natuur in jouw omgeving. Je zult merken hoe verslavend deze opleiding is!

De opleiding bestaat uit vijf modulen:

  1. Kennismaking en oriëntatie
  2. Bodem, water en planten
  3. Dieren
  4. Ecologie en jeugdnatuurwerk
  5. Landschapsgebruik en -functies

De opleiding start op dinsdagavond 14 januari 2020. Twee keer per maand theorielessen  op de dinsdagavond en twee keer per maand op de zaterdagochtend  een praktijkles buiten.

Tijdens schoolvakanties zijn er geen lessen. Naast de lessen voer je individueel of in een groep diverse opdrachten uit. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een landelijk erkend diploma IVN Natuurgids. De diploma-uitreiking is op zaterdag 10 juli 2021.

De theorieavonden worden per kwartaal wisselend gehouden van 20.00 uur tot 22.00 uur in het Natuurmilieu Centrum Nieuwegein, Geinoord 9, Nieuwegein en in het streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven. De praktijklessen zijn buiten op verschillende locaties in Nieuwegein, Utrecht en Stichtse Vecht op zaterdag van 10:00 uur tot ongeveer 12:00 uur.

De kosten voor de opleiding zijn € 295,00 inclusief  cursusboek en kennismakingsweekend van 20-22 maart 2020. Je kunt je als lid aanmelden bij IVN landelijk via https://www.ivn.nl/word-lid.

Interesse?

Bezoek één van de informatieavonden met uitgebreide toelichting en proef de sfeer op 19 november in het Milieucentrum Nieuwegein, Geinoord 9, Nieuwegein  of op 26 november in het streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven.

Je kunt contact opnemen met de organisatie  via Jan van Schooten door een email te sturen naar  jcvanschooten@gmail.com.

Deel deze pagina