Start cursus Ecosysteemtherapie

Ecosysteemtherapie – leven in symbiose met de natuur

Hoe voel jij je verbonden met het landschap en het ecosysteem? Ooit trokken we als nomaden door het landschap, aten we wat daar in het seizoen beschikbaar was en trokken we verder wanneer het lokale ecosysteem ons niet langer kon voeden. Totdat we landbouw ontdekten en op één plek konden blijven. Langzaamaan veranderde onze dagelijkse omgeving van de buitenlucht naar binnenruimtes met muren en plafonds. Nu is de natuur iets dat we bezoeken. Hoe kunnen we als mens weer onderdeel worden van dit systeem?

In de online cursus ecosysteemtherapie verken je je natuurlijke leefomgeving en ontwikkel je nieuwe manieren om hiermee te verbinden. Natuurverbinding gaat namelijk niet alleen over rationele aspecten (het vergaren van kennis over de natuur), maar vooral ook over emotionele aspecten (bijvoorbeeld het ervaren van rust en verwondering). Juist die emotionele relatie is een belangrijk onderdeel om je deel te voelen van iets groters.

Programma

De cursus bestaat uit 3 online cursusavonden (via Zoom). Thuis ga je aan de slag met
prikkelende ervaringsgerichte opdrachten.

Cursusavond 1 – Ma. 15 jan 19:30-21:30 – Introductie en onderzoek natuur relaties
Hoe gingen mensen vroeger om met de natuur in Nederland? En onderzoek naar jouw huidige relatie met de natuur.

Cursusavond 2 – Ma 29 jan 19:30-21:30 – Deep mapping
Hoe ziet jouw lokale ecosysteem eruit? Welke geuren, kleuren, geluiden en associaties vormen jouw leefomgeving? Samen maken we een deep map van jouw buurt.

Cursusavond 3 – Ma 12 feb 19:30-21:30 – Verbindingsoefeningen

Hoe worden we meer dan een bezoeker van de natuur? Ervaar ecosysteemtherapie oefeningen in de praktijk om te verbinden met de omgeving.

Praktische informatie

De kosten voor de cursus bedragen €20.-
Aanmelden en meer informatie via dit volgende formulier.

 

Testimonial van Edith:

” Ik was erg fan van de opzet en de onderwerpen van de cursus. De diverse benaderingen om de natuur en het milieu met respect te benaderen en ook de online samenkomsten met andere natuurliefhebbers waren inspirerend. De vele voorbeelden en vooral de eigen inbreng van Joëlle en Maya hebben geleid tot drie waardevolle avonden over het ecosysteem en de mens. Ik kijk uit naar de volgende cursus “​

Waar
Online via ZOOM
Heel Nederland
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: €20.-
  • Aanmelden verplicht: Ja

Werkgroep Ecosysteemtherapie

IVN Vecht en Plassengebied
Joëlle Baijer

Ontdek meer over

Deel deze pagina