Wandelen langs de Rijn in Maneswaard

Stroomdalflora in de Maneswaard 

Op zondag 16 juli 2023 om 14:00 uur organiseert IVN RijnWaal een circa 2 uur durende natuurwandeling in de Maneswaard. De excursie start vanaf het bankje op de veerstoep tegenover het Veerhuis in Opheusden.

De Maneswaard is een uiterwaard aan de zuidzijde van de Nederrijn. Door het afgraven van grind en klei voor de steenfabrieken in de buurt zijn grote waterpartijen ontstaan. Zij vormen een prachtig natuurgebied met een uitstekende leefomgeving voor een groot aantal watervogels.

Er wordt aandacht besteed aan de zeer gevarieerde plantenwereld in deze uiterwaard en het effect van begrazing door schapen daarop. Op de strekdammen en langs de oevers van de Nederrijn, rond de kleiputten, de zandput en de oude rijnstrang langs de dijk kunnen we kenmerkende soorten van de uiterwaarden aantreffen. Bijvoorbeeld moerasspirea, poelruit, kattenstaart en de grote wederik. Samen met de graslanden en het bos vormt dit een mooi beeld van de gevarieerde uiterwaardennatuur. Bij mooi weer zijn ook nog allerlei insectensoorten en vlinders te spotten..

Stevig schoeisel wordt aanbevolen en vanwege de prikplanten dekkende kleding.

Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Meedoen aan onze excursies is op eigen risico.

Waar
Het Veerhuis, Opheusden
Veerweg 1
4043JV Opheusden
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Will Bemelmans

Gids en voorzitter RijnWaal

Ontdek meer over

Deel deze pagina