Zaad bloemenweide Bijen

Zaad bloemenweide

Peize 3 juni 2022

De actie bloemenweide van de IVN afdeling Borger-Odoorn krijgt een vervolg. Vanaf 1 mei 2022 kan weer bloemenzaad worden besteld. De actie loopt tot 31 augustus 2022. In september wordt het zaad geleverd en dan kan meteen ingezaaid worden. Nieuw is dat nu alle IVN afdelingen in Drenthe de actie via hun website en persberichten gaan promoten. Heel Drenthe zet dus de bloemetjes buiten.​​​

Eind 2018 is de IVN afdeling een actie gestart om meer bloemenweides in tuinen van inwoners te krijgen. De dramatische situatie met de insectenstand was de directe aanleiding. Vooral bijen en vlinders hebben het zwaar te verduren.

Het idee van IVN Borger-Odoorn was met name om de inwoners te stimuleren gedeeltes van hun tuin waar “zinloos gras” de overhand heeft om te toveren tot bloemrijke weiden. Zo kunnen we zelf ook een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Heel belangrijk is dat wij bloemenzaad leveren dat op een verantwoorde manier is geproduceerd. Er is ook veel bloemenzaad in de handel waarbij dat niet het geval is. Dit bevat plantensoorten die niet inheems zijn of soorten die voor insecten niet interessant zijn. Dit is bij veel gecultiveerde soorten het geval.

Het resultaat van onze acties sinds 2018 is verrassend. Tot nu toe hebben maar liefst 100 inwoners via IVN bloemenzaad besteld en is 10.000 m2 ingezaaid. We zullen ook de komende zomer op diverse plekken in de gemeente de resultaten kunnen zien.

In het najaar van 2021 hebben wij ons bloemenweide project verder uitgewerkt in een bloeiproject dat landelijk kon worden uitgerold. Hiervoor is een projectplan geschreven dat meedong in de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor het gekozen projectplan was € 75.000,- beschikbaar. Uit de elf inzendingen werd ons plan genomineerd als één van de drie kanshebbers.

Uiteindelijk werd ons project niet gekozen maar het heeft landelijk wel veel aandacht getrokken en er is uit meerdere hoeken enthousiast op gereageerd. Ook de Drentse IVN afdelingen zijn enthousiast en willen meehelpen om het bloemenweideproject te promoten.

Alle informatie over het hoe en wat van de aanleg en het onderhoud van een bloemenweide vindt u hier:  prijslijst en aanleg bloemenweide

Bestellen

U kunt uw bestelling doen per e-mail naar: ivn.bloemenweide@gmail.com Vermeld de volgende gegevens:  Hoeveel gram u wilt bestellen.Tot 100 gram kunt u bestellen in eenheden van 25 gram. Boven de 100 gram kan per gram worden besteld. Let op 3 x 25 gram kost evenveel als 100 gram los.  Grondsoort (zand of veen).  Uw naam en adres. Voor vragen over het mengsel kunt u terecht bij de Cruydt-Hoeck T. 0516-441144. Voor vragen over de bestelling kunt u IVN Borger-Odoorn bellen op T 0591-514312

Ontdek meer over

Deel deze pagina