Veranderingen in het Bosplan

Veranderingen in het Bosplan

Peize 1 december 2019

In het Bosplan, waar het normaliter altijd lekker rustig is, was afgelopen week een flinke kraan hard aan het werk. De gemeente Noordenveld heeft na overleg met Landschapsnbeheer Drenthe, de Vogelbescherming en onze IVN afdeling Peize een aantal werkzaamheden verricht in het Bosplan om de biodiversiteit weer meer te stimuleren: terugkeer van bijvoorbeeld dopheide, zonnedauw, struikheide en jeneverbesse.

Maar ook meer kans bieden aan bijvoorbeeld de gagel, een struik waar wilde bijen graag op afkomen. Er is een groot stuk grond (ooit bedoeld als heideveld) afgeplagd tot aan het gelige zand. Het heideveld was helemaal  overwoekerd, vooral met bramen en gras. Nu krijgen de zaden van de heide weer kans te ontkiemen, en zo hopen we dat het weer een mooi heideveld wordt.

Een gedeelte vlakbij de gagel is dieper uitgegraven, op de plaats waar vroeger de natte heide was. Binnenkort wordt in dit diepe gedeelte weer nieuwe veengrond aangebracht, om de natte heideplanten en de zonnedauw weer de gelegenheid te geven.

Met de afgeplagde grond is aan de rand van de grote vijver een wal gemaakt: de ideale broedplaats voor ijsvogeltjes. De ijsvogel laat zich regelmatig zien bij de vijvers, en dus zou het zo maar kunnen dat deze vogels komend voorjaar hier hun broedplaats gaan vinden.

We houden de ontwikkeling van de flora en fauna in dit kleine stukje Peize nauwlettend in de gaten. We zullen hierover regelmatig updates geven op onze website en facebookpagina (@ivnpeize).

Deel deze pagina