Zeer geslaagde lezing Raven

Ooststellingwerf 17 maart 2024

Lezing over de Raaf ; 6 maart 2024

Locatie: SBB-bezoekerscentrum Drents Friese Wold, Appelscha

Gepresenteerd door: Hans de Vos Burchart, voorzitter van: www. ravenwerkgroep.nl

Hij gaf een gepassioneerde presentatie met filmpjes, audio en dia’s.

De raaf (Corvus corax) is de grootste vogel uit de familie van de kraaien. Andere bekende familiegenoten zijn de zwarte kraai en de roek. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

De snavel is in verhouding wat zwaarder en licht gekromd dan bij de kraai en roek. In de vlucht is de raaf te herkennen aan het naar verhouding wat grotere kopprofiel en de breder uitwaaierende, ruitvormige staat. De vleugelspanwijdte van een volwassen raaf kan wel 120 cm bereiken. De raaf valt onder de orde van de zangvogels, hoewel daar weinig van te horen valt. De raaf kan wel geluiden uit zijn omgeving imiteren, zoals de menselijke stem.

Raven zijn hele intelligente dieren. Worden ook wel de “Einstein onder de vogels” genoemd. Dat komt vermoedelijk vooral omdat hun herseninhoud groter is dan bij de meeste nadere vogels.

Voorbeelden van dat intelligent gedrag zijn:

  • Er bestaat een filmpje van een experiment waarbij een dode muis aan een touw vanaf een rots naar beneden bungelt. Een raaf bedenk het om op het touw te gaan staan en trekt dat langzaam onder zijn poten naar binnen trekt, zonder dat dit aangeleerd was.
  • Het is bekend dat raven ‘gereedschap’ gebruiken: met stokjes peuteren ze voedsel uit holtes en met stenen kraken ze noten.
  • Een wat meer algemener voorbeeld in de natuur is dat raven vossen en wolven naar dode prooidieren leiden. Omdat ze die met hun snavel zelf niet kunnen perforeren hebben ze daar de hulp van een vos of wolf voor nodig

Voorbeelden van sociaal gedrag:

  • Een paartje raven is elkaar tot aan de dood trouw.
  • Raven kunnen troostend gedrag vertonen: als ze zien dat een familielid verslagen wordt in een gevecht, troosten ze die door lichamelijk contact te zoeken of diens veren schoon te maken.

Raven waren de vorige eeuw in NL uitgestorven. Dat komt omdat er ook op gejaagd werd en dat kwam ook omdat de raaf vroeger vaak een negatieve reputatie had en in verband werd gebracht met hekserij, dood e.d. De raaf is hier opnieuw geïntroduceerd in de jaren 60. Vanaf ong.1980 is er hier weer een gezonde populatie.

De werkgroep houdt zich bezig met: voorlichting, monitoring, (geslachts) onderzoek en ringen. In 2021 is er een zender onderzoek opgestart.

Er zijn momenteel ong. 200 (bekende) paren bekend. Daarvan zijn er ong.160-180 broedparen. Daarnaast zwerven er zo’n 600 jongere dieren rond in zgn. jongerengroepen.  De soort zit wel in de lift maar is nog steeds kwetsbaar en komt daarom ook op de Rode lijst voor

 

Deel deze pagina