Een regenton sluit je aan op een regenpijp zodat het regenwater in de ton stroomt in plaats van dat het water via het riool wordt afgevoerd. Regentonnen leveren milieuwinst op en zijn ook goed voor de portemonnee van de eigenaar.
Redenen om een regenton aan te schaffen zijn:
Hieronder vind je tips en wetenswaardigheden over 3 onderwerpen:
Het gebruik van een regenton:
Op een dak valt in Nederland jaarlijks gemiddeld plm. 650 liter per m2 dakoppervlak. Van een compleet dak is dat dus heel veel water, dat bijna allemaal onbenut via de regenpijp het riool in stroomt.
Door het aansluiten van een regenton op je regenpijp krijg je dus heel veel regenwater tot je beschikking.
Wat kun je met dit water doen? Er zijn een paar tips die we je kunnen geven:
Aansluitsystemen:
Er zijn heel wat verschillende systemen op de markt om een verbinding te maken tussen de regenpijp en de regenton. Mogelijk heb je die tegelijk met de regenton aangeschaft.
Zo niet, dan komen hier wat wetenswaardigheden hierover.
Naast bovenstaande verschillen zijn er 2 manieren waarop de vulautomaat op de regenpijp wordt aangesloten. Bij de meeste soorten dien je een stuk uit de regenpijp te zagen en wordt de vulautomaat in de opening aangebracht. Bekende merken zijn o.a. Garantia en Harcostar.
Voor een andere, wat duurdere, Garantia vulautomaat hoef je alleen maar een gat met een bijgeleverde boor in de regenpijp te boren en breng je de automaat via het gat in de regenpijp aan. Uiteraard is dit eenvoudiger en bij het verwijderen van de regenton hoef je alleen het gat in de regenpijp dicht te maken.
Waar moet je verder op letten:
Sommige vulautomaten zijn breder dan de regenpijp en daarvoor moet dan voldoende ruimte rond de regenpijp zijn. Let daar op, want sommige regenpijpen zitten best strak langs een muur gemonteerd.
Vulautomaten waarvoor een stuk uit de pijp gezaagd wordt zijn afgestemd op de diameter van de regenpijp. Controleer dus of de automaat geschikt is voor jouw regenpijp.
Plaatsen en aansluiten:
Eigenlijk is het afkoppelen van een regenpijp niet erg ingewikkeld. Op YouTube staan diverse filmpjes hierover, zoals deze:
Voor het aansluiten gebruik je een rolmaat, een waterpas en een boor of zaag. Je hebt voor sommige vulautomaten ook PVC lijm nodig om de delen aan elkaar te lijmen.
Een regenton heeft meestal onderin de ton een (aansluiting voor) een kraantje. Zorg dat deze hoog genoeg komt dat je onder het kraantje een gieter of emmer kunt zetten. Zet dit soort tonnen dus wat hoger door onder de ton een regenton standaard (te koop) of bijv. stenen te leggen.
Zorg dat de ton goed vlak en stevig staat. Water is zwaar!
Plaats eerst de regenton precies zoals je die neer wilt zetten en sluit dan pas de vulautomaat aan. Bij de meeste vulautomaten moet de aansluiting in de regenpijp op exact dezelfde hoogte zitten als de vulopening in de ton. Dit om ervoor te zorgen dat regenwater bij een volle ton afgevoerd wordt door de regenpijp.
Een alternatief voor bovenstaande is dat je een overloop (net als in een wasbak) maakt die overtollig water uit de ton afvoert naar je tuin.
Plaats de regenton bij voorkeur in de schaduw om algenvorming te voorkomen.
Sluit de regenton aan de bovenzijde altijd af, anders wordt het een broedplaats voor allerlei insecten.
Bevestig aan het kraantje een stukje tuinslang om makkelijker je gieter te kunnen vullen.