Landschap

Verslag excursie Kale Duinen, 16 maart 2024

Noordwest-Overijssel 8 april 2024

De excursie duurde van 9.00 uur tot 12.30 uur. Er waren 10 deelnemers, een gezellige en leergierige groep. Het was minder zonnig dan we verwachtten, maar het bleef droog.

We zagen 18 vogelsoorten, waaronder veel zingende veld- en boomleeuweriken, het hoofddoel van de excursie. Leuke waarnemingen waren die van havik, roodborsttapuit (enkele keren), geelgors (enkele keren) en twee vrouwtjes brilduiker in de Grenspoel.
Bijzonder waren de pootafdrukken van een wolf en een oud uitwerpsel met haren en botten, dus vrijwel zeker ook van een wolf. Verder zagen we bij konijnenkeutels de graafsporen van mestkevers en eenmaal zagen we een mestkever.
De kraaihei stond in bloei en overal zagen we ruig haarmos met de rode “roosjes” van de mannelijke planten en de sporenkapsels van de vrouwelijke. Ook leuk was het rood bekermos op de grond en een soort dooiermos op een boomstam.

Aan het einde van de wandeling brak de zon nog even door en zagen we bosmieren krioelen op een mierennest, die zich daar opwarmden in de zon.

Foto: Theo van de Graaf

Ontdek meer over

Deel deze pagina