Landschap

Natuurwerkdag Woldlakeplas 4 november 2023

Noordwest-Overijssel 19 november 2023

Het was een mooie natuurwerk ochtend onder leiding van IVN Noordwest Overijssel. We waren met ruim 20 mensen en startten met een praatje door Merijn Kuiper van Staatsbosbeheer over het ontstaan van het gebied. Het boerenland is nog maar ca 10 jaar geleden tot natuur vergraven en dankzij kwel al zo mooi ontwikkeld! Met allerlei watervogels op de plas, rietvogels er omheen en naast riet ook andere planten zoals lisdodde, munt en moerasandoorn.

In tweetallen werd er flink gewerkt, boompjes en struikgewas bij de grond afgezaagd om zo meer plaats te maken voor rietvogels en vegetatie. De watervogels hebben dan ook minder last van vijanden (zoals de vos, die zich anders in de struiken zou verbergen). Met partytenten op een dijkje waren we voorbereid op regen. Die bleef gelukkig uit. Het gebied zelf bestond uit behoorlijk nat rietland en er loopt een sloot doorheen. De enige die een nat pak haalde had
gelukkig droge kleding in de auto liggen. Bijkomen met een warme kop koffie en een lekkere koek van Staatsbosbeheer, en weer dóór.

Sommigen hebben ook nog mooie dingen gemaakt van de takken, fotolijstje of advent ster. Mooi aandenken aan een actieve dag. Na afloop kreeg iedereen ook een magazine mee van Nationaal park Weerribben-Wieden en een zakje wolkorrels (als plantenmest te gebruiken) van Landschap Overijssel. Veel mensen bleven nog voor het toetje: een rondwandeling om de Woldlakeplas.

Foto’s en verslag: Elizabeth Binsbergen

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina