Vogels

De Beulakerpolder: hét regionale gebied van moeras- en rietland vogels

Noordwest-Overijssel 18 juli 2023

Zaterdag 3 juni om 9 uur in de ochtend wandelden een groep van 10 vogel liefhebbers naar De Wiedekiek, een prachtige uitkijktoren in de Beulakerpolder. Dit gebied, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden, is 109 hectare groot en duidelijk herkenbaar als laagveenmoeras, met rietland, ruigte, open water en ribben. Doordat de hoogte van het maaiveld van vak tot vak verschilt, ontstaan er verschillende droge en natte natuurtypen en zijn er veel verschillende soorten vogels te zien en/of te horen.

Bekende soorten van het rietland
Tijdens de wandeling naar de uitkijktoren klinkt al snel de afwisselende zang van Rietzanger en het krassen van de Kleine karekiet, echt kenmerkende geluiden van het rietland in deze regio. Ook Tuinfluiter, Zwartkop en Tjiftjaf lieten snel van zich horen. Vogelkenner Marjon Wiebing begeleidde als gids deze excursie en gaf de deelnemers veel informatie over de zang van de vogels. Zo bracht zij onder meer het verschil in zang en roepjes onder de aandacht. Vogels zingen in de paartijd. Daarnaast communiceren ze met elkaar, over van alles. Zo zijn er roepjes om soortgenoten te lokken, om de groepsband te onderhouden, om te gebruiken bij gevaar, of zijn de roepjes van de jongen die om extra eten bedelen bij hun ouders. Elke vogelsoort heeft zijn eigen zang en roepje(s). De wandeltocht gaat heen en terug naar de uitkijktoren, dus gelegenheid genoeg om de verschillende zangen en roepjes te oefenen en te herhalen. Ook de veelzijdige Bosrietzanger liet van zich horen, met zijn kenmerkende gevarieerde zang, in wisselende tempo’s, ratels en fluittonen. Deze beschermde vogel imiteert de zang van andere vogels die hij oppikt tijdens de overwintering in Afrika.

Opkomst Cetti’s Zanger
In een tijd dat je veel leest en hoort over de achteruitgang van aantallen en soorten vogels is er ook het positieve nieuws dat er een soort is dat het juist erg goed doet in onze warmere winters: Cetti’s Zanger. Je ziet hem haast niet (hij leeft erg verborgen) horen doe je hem wel! Hij heeft een explosief geluid, erg kort en zeer luid, zeker in de stilte van een vroege lenteochtend. Hij klinkt als (ti) CET-ti CET-ti. Luister maar eens op een van de bekende vogelgeluiden apps of op de site van de vogelbescherming. Ook deze zaterdagochtend laat hij luid van zich horen. Op drie verschillende plaatsen trof de groep de Cetti’s Zanger aan.

Bruine Kiekendief geeft show
Opvallend zwevend rond de Wiedenkiek is de Bruine Kiekendief, deze moerasvogel vliegt regelmatig boven het rietland in zijn opvallende V-vorm. Mannetjes herken je je aan opvallende zwarte vleugelpunten en grijs in de vleugels en staart. Het vrouwtje is bruin, met een roomwitte kruin, keel en vleugelboeg. Een jong (juveniel) lijkt erop, alleen heeft deze een zwartbruin kleed. Op deze zaterdagochtend gaf een paartje Kiekendief een prachtige show samen met hun jong. Vlakbij de vogelaars oefenden ze met prooi overdracht. Zo dichtbij! Echt uniek om dat mee te maken.

Meer weten over vogels?
Deze zeer geslaagde vogelexcursie is de laatste in een lange reeks van vogelexcursies in het eerste helft van het jaar. Vanaf eind september starten de vogelexcursies weer, onder meer om de wintergasten te ontdekken. Hou voor meer informatie deze website in de gaten! IVN heeft ook een natuurgroep vogels. Wil je hier meer over weten kijk dan op https://www.ivn.nl/afdeling/noordwest-overijssel/natuurgroep-vogels/

Foto’s: Willem-Jan Hoeffnagel

Rietzanger

Ontdek meer over

Deel deze pagina