Excursie Leeuweriken in de Kale Duinen

We maken een rondwandeling van 6,5 km door de Kale Duinen bij Appelscha, mooi, maar niet heel gemakkelijk vanwege het rulle zand hier en daar.

In deze tijd van het jaar laten boomleeuweriken zich overal in het gebied zien en horen. Soms zingen ze vanaf een kale tak hoog in een boom, soms stijgen ze op en draaien dan al zingend cirkels hoog in de lucht. Hun zang klinkt als een lang aangehouden lulululu enz. Na deze wandeling vergeet je dit nooit weer. Het aardige is dat ook veldleeuweriken aanwezig zijn, die zich anders gedragen en andere geluiden produceren. Met wat oefening is het verschil al gauw heel duidelijk.

Verder is er een goede kans dat we raven aantreffen en met wat geluk zien we een klapekster. In deze tijd van het jaar laat de klapekster zelfs zijn zang weleens horen, hoewel hij hier niet broedt. Dat geldt wel voor de tapuit die het als broedvogel juist heel doet in dit gebied. Wellicht treffen we al enkele teruggekeerde exemplaren aan.

Een veel voorkomend insect hier is de driehoornmestkever, vooral te zien in het vroege voorjaar en de herfst. Hij is een belangrijke en gemakkelijke prooi voor de klapekster. Bij warm weer zijn misschien ook al grijze zandbijen actief.

Op een enkele plek treffen we massaal rood bekermos aan, geen mos, maar een korstmos. Ook het ruig haarmos is nu op zijn mooist, vooral de mannelijke planten met hun rode “roosjes”. Er is genoeg te zien, al was het alleen maar dat prachtige landschap.

Foto: Theo van de Graaf

Waar
Station Steenwijk
Eesveenseweg 3
8331 GM Steenwijk
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 12
  • Aanmelden verplicht: Ja

Theo van de Graaf

IVN Noord-west Overijssel

Ontdek meer over

Deel deze pagina