Ouderen en natuur

De IVN-NKL natuurkoffer brengt de natuur bij je thuis!

Wat is de natuurkoffer?

De natuurkoffer ”KIJK” zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder de deur uit te hoeven gaan.

Tijdens de natuuractiviteiten komen o.a. prachtige foto’s uit de natuur op tafel met herkenbare beelden uit Noord‐Kennemerland. Hierdoor worden de ouderen uitgenodigd vragen te stellen en hun verhaal te vertellen.
De natuuractiviteit wordt begeleid doorIVN- natuurgidsen, vrijwilligers en werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen. De duur is ongeveer 1,5 uur.
de natuurkoffer in gebruik

Hoe werkt het?

Wij passen de inhoud van de koffer „KIJK” aan elk seizoen van het jaar aan. Het zal de zintuigen van onze ouderen kunnen prikkelen. Bijvoorbeeld met de geur van verse dennennaalden of een bloeiende sering, bij het betasten van mos, takken, zand, het zien van mooie natuurbeelden, het proeven van bramen, bessen of oud-Hollandse snoepjes.
Dit alles kan herinneringen oproepen die diep geworteld zijn. De natuurkoffer “KIJK” biedt aanknopingspuntevoor een gesprek over en herinneringen aan vroeger. Hiermee komt de beleving van toen en de emotie terug. Dit heeft een positieve invloed op ons bewustzijn.

Bekijk op YouTube de presentatie van Albertien over de natuurkoffer

Ook heel interessant is het interview met de makers https://www.ivn.nl/grijs-groen-gelukkig

Interesse?

De IVNNKLNatuurkoffer is te huur voor 50 euro per keer (exclusief 10 euro boekingskosten)
U kunt als vrijwilliger/ activiteitenbegeleider zelf met de koffer gaan werken of u kunt ook een IVN natuurgids vragen en het samen doen, de kosten blijven in dit geval gelijk.

Meer informatie en boekingen: Hans Bruin, boekingscentrum@ivnnkl.nl