Kluifzwammen en kardinaalsmutsen in de Waarderhout Bomen en struiken

Blog 4:
Kluifzwammen en kardinaalsmutsen in de Waarderhout

Kluifzwammen en kardinaalsmutsen in de Waarderhout

Ik krijg een piepje op mijn mobiele telefoon. WhatsApp: Emerens schrijft: er staan kluifjeszwammen in de Waarderhout! Heb je tijd? Ik zit al in de auto. Fietsen maar niet vandaag, het is echt herfstweer. Emerens staat al bij de ingang aan de Rustenburgerweg in Heerhugowaard.

Dit bos is geplant als wandelgebied voor de bewoners van Heerhugowaard. Een bos in de polder, vooral bekend bij hondenliefhebbers. De opruim- en aanlijnplicht wordt meestal niet nageleefd, zodat je altijd een beetje moet uitkijken waar je loopt. Maar dat is dan ook het enige nadeel van dit bos. Er is een mooie gevarieerde aanplant van, vooral nu opvallende, besdragende struiken. Kort geleden zijn er veel nieuwe boompjes geplant. Het bos had flink te lijden van de essentaksterfte waardoor er een flinke kaalslag optrad. In de nieuwe beplanting is gestreefd naar nog meer diversiteit.

Op dit moment vind ik de kardinaalsmuts met zijn kenmerkende roze-oranje vruchtjes het mooist. En ja, we vinden ook de witte kluifzwammen maar ze zijn alweer een stuk minder fotogeniek; zo gaat dat vaak met paddenstoelen. Op een bankje drinken we onze meegebrachte koffie. Ieder op een punt gezeten kunnen we net de 1,5 meter afstand bewaren, nou ja, misschien is het 1,3 meter.

Komt het door corona dat mensen makkelijker groeten? We maken veel praatjes. Een meneer vraagt ons vanuit het niets of we nog veel hazelnoten hebben gevonden. Kan hij aan onze neuzen zien dat wij meer dan gemiddelde belangstelling hebben voor de natuur?

De Waarderhout is een gemoedelijk en gevarieerd stadsbos, waar het best druk kan zijn Als je de loslopende honden voor lief neemt kan je een mooie, afwisselende wandeling maken in dit bos in de polder!

Meer weten? Kijk op de website van Staatsbosbeheer.

Joke Pruis

Ontdek meer over

Deel deze pagina