Paddenstoelen spotten in Bergen Paddenstoelen

Blog 1:
Paddenstoelen spotten in Bergen

Paddenstoelen spotten in Bergen

Code geel. Ik krijg een mailtje met de mededeling: “We gaan tóch”. Buienradar ziet er wat lichter uit dan code geel. Ik heb wel weer zin in een herfstwandeling.

In een flinke regenbui rijd ik naar het startpunt. Ze zijn er niet. Heb ik me vergist? Dan maar alleen wandelen. Maar als ik aan het begin van de Sparrenlaan sta, zie ik in de verte een groep mensen schuifelen van de ene naar de andere kant van het pad. Af en toe buigen ze voorover, zakken ze door de knieën. Ik zet de verrekijker aan mijn ogen en determineer ze aan de hand van hun hoedjes, kleed en gedrag: dit is typisch de IVN-KNNV dinsdaggroep. Ze zijn blij me te zien en ik “elleboog” met iemand die ik nog niet ken. Al gauw word ik meegenomen in de paddenstoelenzoektocht.

Zwavelkopjes, honingzwammen en berkenzwammen in overvloed. De laatste is een parasiet én saprofyt (opruimer) en een veroorzaker van bruinrot. We zien prachtige kleine hoedjes zweven op onwaarschijnlijk lange en dunne steeltjes: mycena’s en taailingen. Oranje kaboutervuurtjes (kleverig koraalzwammetje) en sappige biefstukzwammen op eiken, waardoor bij enkele deelnemers spontaan het water in de mond gaat lopen. Kleine aardappelbovistjes, die nog niet rijp zijn. Jammer, vindt een van de mannen: hij laat ze zo graag met de punt van zijn schoen een beetje stuiven. We bewonderen een prachtige rups van de meriansborstel (een onopvallende nachtvlinder) Wat doet dat rare rode uitsteeksel op zijn achterlijf? Dat zoeken we thuis wel op. En we zien rode besjes aan het lelietje der dalen en blauwe besjes aan de salomonszegel. Na talrijke kbp‘tjes (kleine bruine paddenstoeltjes) gespot te hebben komen we bij de Oude Hof waar het wemelt van de rechte koraalzwammen (zie foto). We zwerven daarna langzaam terug naar het startpunt bij Duinvermaak. Goede beslissing om toch te gaan. Nauwelijks regen, soms zelfs blauwe lucht.

Ik rijd voldaan terug naar huis. Jas uit want ik heb het behoorlijk warm gekregen. Code geel werd code zon! Soms is buienradar écht je beste vriend.

Joke Pruis

Ontdek meer over

Deel deze pagina