Op bezoek bij de Imker Biodiversiteit

Op bezoek bij de Imker

Midden-Drenthe 16 september 2018

Op 15 augustus was het zover. 14 IVN’ers verzamelden zich  op de afgesproken plek onder het bord Balinge, waar Jans ter Bork, de imker, ons welkom heette. Eerst een stuk land achter zijn huis in, waar de ingezaaide bijenbloemen het hadden laten afweten vanwege hagel en daarna de droogte.

Triest om te zien hoe de Smildeger Roet (Knopkruid) hun plaats had ingenomen.

Na nog een route langs twee poelen, waarover Jans veel te vertellen had, kwamen we bij de  vele bijenkasten, groot en klein. Hij overlaadde ons met wetenswaardigheden en anekdotes, het ene nog leuker en interessanter dan het andere. Hoogtepunt was toen Jans een bijenkastje opendeed en er met zijn gezicht vlak boven ging hangen, alsof hij zijn bijen kuste. Nu houdt hij ook bijen van het soort Buckfast, een zachtaardig ras, destijds ontwikkeld uit selectie door een monnik, broeder Adam uit de abdij bij het plaatsje Buckfast in Engeland, ruim 100 jaar geleden.

Jans doet aan Koninginnenteelt en reist in de zomer met vele kastjes met bijenkoninginnen naar Ameland, waar  raszuivere darren ze bevruchten , waarna ze naar hun eigenaar op het vasteland teruggebracht worden. Het ging ons af en toe boven de pet, omdat er veel meer te weten viel, eigenlijk te veel om op één avond te vertellen.

We werden nog getrakteerd op koffie met koek. De schemer was al ingetreden toen we node afscheid namen en nog een zakje zaad van de ontsmettende afrikaantjes meekregen.

Geweldig, wat een avond. Jans, enorm bedankt.

 

Harrie Krens

 

 

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina