Herfst… even iets over wespen Insecten en bodemdieren

Herfst… even iets over wespen

Midden Drenthe 16 september 2018

Ze zijn weer alom aanwezig deze prachtige dieren, vooral als er wat zoetigheid in de buurt is.

Men noemt ze wel limonadewespen, terwijl de Duitse wesp, zo heet hij zij officieel eigenlijk, een vleeseter is. In plaats van de afkeer die veel mensen van wespen hebben, moeten we ze eigenlijk veel meer waarderen. De wesp vangt vliegen en muggen (ook soms bijen), snijdt ze in stukjes en geeft deze vleesblubber aan de larven in het nest te eten. Als dank scheiden deze een zoete vloeistof af, waar de wespen dol op zijn. Dat afscheiden is dus poepen en piesen tegelijk, maar wel lekker zoet!. Vies verhaaltje eigenlijk. Nu de dagen korter worden, worden er in het wespennest geen jongen meer geboren. Dus is er geen zoetigheid meer, maar …. waar is het wel?  Juist, bij ons mensen.

Wil je dus geen last van wespen hebben, eet dan geen zoetigheid en drink geen limonade!Dat wordt een kale boel.

Half oktober sterven alle wespen op een paar bevruchte koninginnen na, die ergens buiten het nest in de grond of in spleten in bomen de winter moeten zien door te komen. In een hoekje in een schuur, zolder of garage waar het iets warmer is, overwinteren ze ook graag, om in het voorjaar ergens een nieuw nest te gaan bouwen.

Bij mijn buurman in de schuur zaten deze zomer hoornaars, een soort reuzewespen.

Als je ze met rust laat, zullen ze uit zichzelf niet aanvallen. Blijf rustig, observeer ze en geniet van hun schoonheid.

Harrie Krens

Ontdek meer over

Deel deze pagina