2023-10-14 Familiewandeling boswachterij Dorst

Onzichtbare zwamvlokken

Zwamvlokken zijn er altijd, maar ze onttrekken zich meestal aan ons oog. Pas wanneer het vochtig genoeg is, komen hun vruchtlichamen, de paddenstoelen, tevoorschijn. Door de vele regenval van de afgelopen zomer, waren ze er dit jaar al vroeg en konden we in augustus al verrast worden door een vlammend, helgeel koraalzwammetje tussen het groen.

Paddenstoelen in soorten en maten

Paddenstoelen zijn er in talloze kleuren, soorten en maten. De vliegenzwam, die rode met witte stippen waarop kabouter Spillenbeen zat te wippen, kent vrijwel iedereen. Er zijn echter ook zwammen die de vorm aannemen van een bekertje. De reuzenzwam kan, zoals zijn naam al doet vermoeden, de hele stam van een boom omcirkelen. Mycena’s daarentegen zijn vaak heel klein en fragiel. Soms denk je dropjes te vinden op een boomstam, maar dan heb je te maken met de zwarte trilzwam of de zwarte knoopzwam. De gele klodder die we soms tegenkomen in het bos is geen snot van heksen, maar een slijmzwam die aan de wandel kan gaan.

Veel zwammen gaan een samenwerkingsverband aan met bepaalde bomen of planten. Het is dus mede afhankelijk van de vegetatie welke paddenstoelen we aantreffen. Boswachterij Dorst staat bekend om de grote variatie; in de loop der jaren zijn daar meer dan 800 soorten gevonden.

Behalve fraai zijn paddenstoelen ook heel nuttig. Doordat ze dode planten en bomen afbreken, zijn ze de schoonmakers van het bos.

Paddenstoelen determineren

Om te bepalen met welke paddenstoel we te maken hebben, kijken we niet alleen naar de hoed en de steel, maar moeten we vooral ook letten op de onderkant. Wie een klein spiegeltje meeneemt, kan die beter zien.

Welke soorten we tegen zullen komen op deze wandeling blijft voor ons allen een verrassing, maar zoeken naar deze mysterieuze producten der natuur is altijd interessant, voor groot en klein.

Thema

‘Paddenstoelenwandeling’

Inschrijven

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht en kan tot op de dag van de wandeling via deze link.

Na inschrijving ontvang je informatie over de vertrekplaats.

Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken; het inschrijfformulier wordt niet geopend.

familie wandeling Dorst 14-10-2023
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina