2024-04-21 Natuurwandeling Labbegat

Labbegat

De Langstraat ligt aan de voet van de hoge Brabantse zandgrond. Deze overgangszone  wordt ‘de naad van Brabant ‘genoemd. Uit het zandgebied vloeien grote hoeveelheden grond- en kwelwater (opborrelend diep grondwater) het lager gelegen veen/kleigebied in.

Staatsbosbeheer heeft hier drie natuurterreinen in bezit: den Dulver (met eendenkooi), den Dullaert en het Labbegat. Het Labbegat is het meest oostelijk gelegen van deze drie – vlakbij Waalwijk.
Een labbegat blijft over als de turf is afgegraven. Elders wordt dit een petgat genoemd.

Langstraat

Vóór de Sint Elizabethsvloed (1421) hoorde deze streek bij de Groote of Zuidhollandse Waard. De naam Langstraat gold aanvankelijk alleen voor de in 1465 aangelegde winterdijk van de Maas, die de oude waard in tweeën deelde, later werd de hele streek zo genoemd.

Slagenlandschap

Deze terreinen behoren tot het venige “slagenlandschap”. Slagen zijn lange, smalle percelen, door sloten van elkaar gescheiden. In de middeleeuwen werd hier turf gewonnen. Na de afgraving van het veen werd het terrein geschikt gemaakt voor weide- en hooiland. De vele sloten waren nodig om het grondwater af te voeren. Deze drassige gronden waren en bleven voor landbouw te nat.

Natuurherstel hooilanden

Vooral de hooilanden hadden een rijke, gevarieerde plantengroei en waren broedgebied voor vele soorten weidevogels. In de afgelopen eeuw zijn de natuurwaarden grotendeels verloren gegaan, door vermesting, verdroging en vervuiling. Na een ruilverkaveling in de jaren 90, is SBB begonnen met het natuurherstel. Met succes – de flora en fauna van de natte, venige schraalgraslanden herstelden zich boven verwachting, al zullen sommige zeldzame soorten misschien nooit terugkeren.

Extra Informatie:

Let op het weerbericht. Het Labbegat is toegankelijk gemaakt door aanleg van een laarzenpad. In regenachtige periodes zijn laarzen nodig, maar in droge tijden volstaan stevige, waterdichte wandelschoenen.

Thema:

‘Kleurrijke natuur’.

Foto:

Lieneke Steijn

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht.

Inschrijven is mogelijk tot op de dag van de wandeling. Na inschrijving ontvangt u informatie over de vertrekplaats. Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken; het inschrijfformulier wordt dan niet geopend.

Labbegat 21-04-24 21 april 2024 - 13:30
Wanneer
zondag 21 april 2024
13:30 tot 15:30
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina